U susret sajmu vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" koji će biti održan od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, višestruko nagrađivana srpska slikarka i dizajner Jelena Milošević, prenosi iskustva sa brojnih kolonija i studijskih boravaka u inostranstvu i regionu, umetnički doživljaj vina. Jedan od takvih susreta odigrao se upravo u najpoznatijem vinskom regionu Balkana, u makedonskom gradu Đevđelija.

Studijska putovanja u inostranstvo, ali i rad sa kolegama u regionu su deo vaše karijere?

- Nijedna ostvarena želja ne može čoveka trajno da zadovolji, tako i svaka nova zemlja, novi kontinent na kome sam boravila, bili su samo deo mozaika koji sam slagala godinama, upijajući nove zvuke, mirise, boje, običaje... i odnoseći sa sobom divan osećaj različitosti. Svaka zemlja ili grad bilo dalje ili u okruženju i moj boravak u njima su svojevrsni zapisi, trajno sećanje na sjajno organizovane izložbe, drage ljude, i lepote nekog drugog sveta.

Šta vam je doneo poslednji susret u međunarodnoj koloniji koja je održana u Makedoniji?

- Upravo završena međunarodna likovna kolonija u Makedoniji, gde sam bila predstavnik Srbije, je bila još jedan biser u niski divnih druženja, stvaranja, promocija i prezentovanja naše umetnosti, a ujedno i upoznavanja sa novim ljudima, njihovim zemljama i kulturama, u sjajnoj organizaciji naših domaćina.

jelena milosevic jovanovic 3.jpg
Foto: Rajko Karišić 

Lepote Makedonije, priroda koja u ovo doba godine izdašno daruje obilje, predivni topli, nasmejani ljudi, uvek spremni da pomognu, da daruju, da vam učine boravak u svojoj zemlji ugodnim, doprineli su da ću prihvatiti poziv i za sledeću, 20. jubilarnu godinu održavanja međunarodne likovne kolonije, i sa radošću videti sada već nove prijatelje.

Ove godine vaš rad je odlikovan sa nekoliko prestižnih nagrada, jedna od njih je Business Woman Award 2022 koju dodeljuje Privredna komora Srbije – u čemu se ogleda ženska snaga kada je reč o umetnosti i biznisu?

- Ova godina mi je zaista donela nekoliko važnih nagrada, jer u mojim godinama život mora da je dao već bitne rezultate, tako da stižu i priznanja – hvala im. Jako je važno koliko ljubavi se unosi u ono što čovek stvara, i koliko to daruje drugima. Upravo potreba da lepotom i radošću obradujem i sebe i ljude oko sebe, bila mi je inspiracija da pre više godina osnujem svoj dizajn studio i udruženje za očuvanje starih zanata i da realizujem kako projekte kod nas, od etno sela na obalama reke Uvac, mnogih radionica i edukacija u saradnji sa Ministarstvom kulture, izložbi, pa do projekata o srpskom genomu, o nama. Nagrade su deo priznanja mog umetničkog i preduzetničkog rada.

Vaš pristup radu je multidisciplinaran – i vino zauzima bitno mesto?

- Koncept nove velike izložbe na kojoj će biti prikazana stakla, slike i modna kolekcija, u aprilu 2023. godine, pod nazivom „Svetkovina”, predstavlja radost života, slavlje ljubavi i zajedništva, divnu vinsku priču o onome što nas kao ljude čini srećnima. Veliki komadi stakla su posebno dizajnirani i duvani u Češkoj, a cela priča je isprepletana oko radosti vina, pesme i igre, uz novu modnu kolekciju koja će uz slike i staklo zaokružiti moj stvaralački opus.

Da li postoji umetnička solidarnost na regionalnom nivou?

- Umetnička solidarnost je uvek postojala, u većoj ili manjoj meri, u zavisnosti od situacije, jer iz čoveka ne može izaći ono čega tamo nema. A umetnički svet je čudesan, mi vidimo sjaj u tami, i prepoznajemo tamu sjaja.

jelena milosevic jovanovic.jpg
Foto: Rajko Karišić 

Divne su međunarodne kolonije kada se okupimo oko zajedničkog cilja, svi dolazimo iz različitih zemalja, govorimo različitim jezicima, ali se razumemo, šalimo, smejemo, imamo dečju radost prepoznavanja, govorimo osmehom, očima, svojim delima, pronalazimo zajedničke reči i evociramo uspomene na zemlje koje smo obilazili i koje smo voleli. Jer, veliki ljudi u svemu vide ljubav, a mali korist. I zaista nije važno šta radiš već koliko ljubavi unosiš u to što radiš, sa željom da to daruješ.

Vaše omiljeno vino iz Srbije je?

- Izdvojila bih šardone iz podruma Radovanović, a iz Makedonije me je očaralo vino Rigo.

Više informacija o sajmu vina možete naći na linku