Veliko poštovanje prema Presvetoj Bogorodici vernici izražavaju i tokom Gospojinskog posta koji spada u najkraće, ali i najstrože postove.

On počinje 14. avgusta i traje do Velike Gospojine, 28. avgusta. ovaj post poste kao i Veliki post. Svakog dana posti se na vodi, osim subote i nedelje kada je dozvoljeno koristiti ulje i vino.

bogorodica
Shutterstock , Jose Gill 

Običaj je da se na praznik Preobraženja, 19. avgusta, počne jesti grožđe i tada se u crkvama i deli narodu.
Ukoliko se Velika Gospojina obeležava u sredu i petak, ne mrsi se tog dana, već se sprema posna trpeza. Veliki broj vernika u našoj zemlji ovaj praznik obeležava kao krsnu slavu.Vernici znaju na post ima dve strane, telesnu i duhovnu. Telesn post predstavlja uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Uz to, telesni post je smatra pomoćno sredstvom u borbi protiv strasti i telesnih želja. Prema starom učenju, sav višak novca koji se uštedi zahvaljujući umerenoj ishrani u preiodu posta, treba udeliti kao milostinju siromašnima i bolesnima. Smatra se da tako ono što uskratimo suvišno telu darujemo duši.

Izvor: Lepa&Srećna