Na dan Svetog Prokopija, ne rade se nikakvi teži ni važniji poslovi, a po starom verovanju "ne ide se ni u goru ni u vodu". Ovog ognjenog sveca Srpska pravoslavna crkva slavi 21. jula.

U narodu se kaže kako na njegov dan ne valja psovati i ne treba se svađati, a kako se Prokopije spominje i u venčanom obredu, smatraju ga zaštitnikom mladenaca. Zato važi verovanje da na ovaj dan valja praviti i svadbu.

Prema predanju, od težih poslova valja izbegavati posebno kopanje, a kažu da se ne valja ni ići na kupanje u rekama ili jezerima. Za ovog sveca je ostalo verovanje da je bio blag čovek, koji se posebno molio za sve sirote i ostavljene bez bračnog druga.

Ovaj svetac ima dva žitija - po jednom je rođen kao crkvenoslužitelj, a po drugom kao carski vojnik. Prvi je rođen u Jerusalimu i tumačio je Sveto pismo u crkvama, kada je uhapšen i pogubljen jer nije hteo da se odrekne Hristove vere.

Po drugom, bio je u službi cara Dioklecijana kad mu je naređeno da progoni hrišćane. Preobraćen tokom noći, on se odriče vojske i cara pa biva zatočen, mučen i na kraju ubijen.

Izvor: Lepa&Srećna