Babine ili babinje naziv su za period od 40 dana od rođenja kada se novorođenče i porodilja s pojačanom pažnjom čuvaju od svega. Koren je reč "babe" od kojih se, po predanju, štite majka i dete, ali se ne misli na bebine rođake, već na zle duhove koje su se u staroslovenskoj mitologiji tako nazivali.

Najvažniji pokloni bili su u takozvanom babinjaču - u njega se stavljaju pogača, rakija, domaći sok i sitni kolači, a za dete se namene tri poklona. Pogaču mesi bliska ženska osoba - majka, svekrva ili sestra, a lomi se s nekim ko nije još u braku.

Od hrane, po običaju se nosila pita sa sirom, a narod je govorio da će, kad beba poraste u devojku ili momka svi da "pitaju". U vreme posta, umesto nje, pravila se pita s jabukama. Obredne hlebove ili pogače donose mnogi kad dolaze da čestitaju prinovu, a najvažniji je kumov kolač i on se lomi iznad glave deteta. Pola se stavlja na sto, a druga na visoku policu uz želju da "dete poraste visoko i zdravo".

Uz kolevku, stavljalo se malo vunice, kudelje ili lana, da dečko ima lepe brkove kad odraste, a devojka gustu kosu. Običaj koji je ostao do danas je da se detetu donese i zlatnik, a mnogi ga menjaju krupnom novčanicom koju stave u koverat iz higijenskih razloga.

Savremeni pokloni za bebu su odeća i pelene, posteljina i vreća za spavanje, kao i nosiljka za bebe, ali i kolica i stalak. Od igračaka, prikladni su vrteška koja se kači iznad kolevke, a mami može dobro doći jastuk za dojenje. Razmislite i poklonima kao što su bebi hranilica, monitor za bebe ili kadica za kupanje.

Tekst: Lepa&Srećna