Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DAN KADA STIŽE POMOĆ SVIMA U NEVOLJI: Običaji na praznik svetog Ignjatija Bogonosca

Narod slavi Svetog Ignjatija Bogonosca, odanog svetitelja koji, po predanju pritiče svima u nevolji.

 zena pali svecu.jpg Izvor: Shutterstock

Sveti Ignjatije Bogonosacproslavlja se, po crkvenom kalendaru, na dan 2. januara, ali je i 11. februara njegov praznik budući da su tada prenesene njegove mošti.

Pročitajte i ovo

Ovaj hrišćanski svetitelj stradao je u Rimu, mučeničkom smrću, a verni su ga preneli Antiohiju, gde je nekada bio arhijerej. Bogonosac je ime koje mu, prema predanju, pripada jer ga je kao maloga Isus držao u rukama. Narod kaže i da je on "nosio Boga" uvek u srcu i mislima, a stara legenda čak priča da je jednom "preneo" Boga preko zaleđene reke.

Verni Ignjatije nije se odrekao Hrista ni kad mu je nuđeno da postane senator u Rimu. Odbio je da prinese žrtvu mnogobožačkim idolima, pa je okovan i bačen lavovima.

Možda će vas zanimati

Predanje kaže kako je srce, ispunjeno Isusom, ostalo netaknuto. Prema hrišćanskoj tradiciji, veruje se da se Ignjatije Bogonosac javljao više puta iz raja i činio čuda i da danas pomaže svakome ko ga molitvom priziva u pomoć. Na njegov praznik, običaj je da se ne rade teški poslovi, a naročito žene treba da izbegavaju predenje, tkanje, šivenje.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vana

Slava mu i milost na Sveti Ignatij Bogonosac nek daje na svi puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Amin

Najnovije