Zvona koja zvone pre svitanja na svim pravoslavnim hramovima najavljuju početak praznika koji se slavi u čast rođenja Isusa Hrista. Prvi dan najrodosnijeg hrišćanskog praznika, 7. januar je dan radosti rađanja, obnavljanja života, roditeljstva i života i zato se provodi u krugu porodice, u svečanom, lepom raspoloženju.

"Daj Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!", zdravica je koja se izgovara za Božić. Ovo je doba praštanja i vreme da se oni koji su u svađi izmire govoreći "Mirbožji, Hristos se rodi".

"Na Božić kada se ustane treba cela porodica da se spremi i da ode u svoj hram, na službu, svetu liturgiju. Oni koji su postili treba da se pričeste. Kada se vrate u kući se dočekuje položaonik. On je simbol pastira koji su otišli u pećinu da vide samog Gospoda Isusa Hrista, Majku Presvetu Bogorodicu i Josifa i sve svoje utiske preneli celome svetu", objasnio je svojevremeno na TV Pink protojerej stavrofor Jovica Vićentijević.

Izvor: Lepa&Srećna