Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI NA MRATINDAN: Na Svetog Stefana jedno PRAVILO čuva kuću od propasti

Sveti Mrata, sneg za vrata! Domaćini, na vas je red da preuzmete važan običaj na ovaj praznik!

 sveti stefan decanski 0147334276.jpg Izvor: Profimedia

Sveti Stefan Dečanski slavi se, po crkvenom kalendaru, 24. novembra. Mnoge porodice u Srbiji ga slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan.

Možda će vas zanimati

Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju. Zavetni je dan svih koji boluju od očnih bolesti.

Naime, Stefan Uroš III Nemanjić je bio sin kralja Milutina i otac cara Dušana, a u mladosti je bio oslepljen i poslat u zatvor u Carigradu. Tada mu se javio sveti Nikola i rekao da će mu vratiti vid. Kada je prošlo pet godina, sveti Nikola čudotvorno je vratio vid oslepljenom kralju Stefanu, koji je odmah potom, u znak zahvalnosti, sagradio hram Visoke Dečane, jedan od najznamenitijih spomenika negdašnjeg srpskog blagočešća.

Možda će vas zanimati

Običaj kaže da, na današnji dan, domaćin treba da preuzme poslove u kući na sebe i da će zato ukućanima krenuti nabolje. S druge strane, ako se domaćin ponaša razmaženo i zanoveta, godina će biti loša.

Ovaj praznik označava i početak zimskog i snežnog perioda godine, pa se zato kaže “Sveti Mrata, sneg za vrata”.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NixKo

Ne postoji Mrata. Postoji sv. Mina i sv. Stefan Dečanski. Pretpostavlja se da je nekada na tom danu bio sv.Martin ali za Srbe koji slave su samo ova dva sveca. Svi koji odavno slave istu slavu imaju zaštitnika sv.Minu a oni koji su "novu" slavu dobili, najčešće u doba kneza Miloša Obrenovića slave sv.Stefana.

Игор

Свети Мрата и свети Стефан Дечански нису исти људи

Najnovije