Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 30. jula obeležavaju praznik Ognjene Marije!

Ognjena Marija u crkvenom kalendaru obeležena kao Sveta mučenica Marina, jedan je od najpoštovanijih ženskih praznika.

U kalendaru on nije obeležen crvenim slovom, ali od ovog praznika svi strepe. To je dan kada gori nebo i zemlja, a običaji nalažu da se nikakav posao ne sme raditi tog dana, a posebno radovi na polju.

Ognjena Marija slavi se 30. jula.

Deo moštiju svete mučenice Marine čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped, kao i u manastiru Sv. Marine na planini Langa, na albanskoj strani Ohridskog jezera, posvećenom ovoj svetiteljki, koji posećuju pravoslavci, ali i muslimani.

Sveta mučenica Marina, u narodu je poznata kao Ognjena Marija, jer kažnjava ognjem.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Sava Petrović iz sela Gubin, jedan je od retkih ko je preživeo Ognjenu Mariju 1941. godine, te je izjavio:

“Mi bi rekli ovde da je Ognjena Marija udešljiva. Ako te šta tog dana desi, ne možeš se izbaviti; ako vatra plane, ne možeš je ugasiti. A bude, baš tog dana, čestito se i ne naoblači pa plane i zagrmi u plast sena ili krstinu žita – sve izgori do poslednje slamke… Otuda i pesma u narodu:

Ognjem prži Ognjena Marija,

Gromom bije Gromovnik Ilija,

Mirom miri Mirnosna Marija…

A ne bude vazda po pravdi i zasluzi. Desi se, kao tog zlog leta 1941, da se udruži sila i nepravda, da bog zažmuri i đavolu u svatove dođe, i onda sve naopako obrne – kazna strašna stigne bezgrešnike…”

Tekst: Sofija

Izvor: Opanak