Vlada Srbije danas treba da usvoji nove mere za suzbijanje korona virusa koje je predložio Krizni štab, a jedna od njih biće da ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti mogu da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće raditi uopšte.

Nove mere, koje će vlada usvojiti danas su sledeće:

- prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend
- apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, sedam dana u nedelji
- pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend
- pijace radnim danima mogu da rade regularno, a vikednom od 6 sati ujutru do 15 časova
- ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sari, a vikendom ne mogu uopšte da rade (od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 ujutru).

Zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom Krizni štab za suzbijanje epidemije preložio je Vladi Srbije nove mere, koje bi trebalo da budu prihvaćene u četvrtak 3. decembra, a koje bi počele da važe od ovog vikenda.

One se prvenstveno tiču skraćenja radnog vremena gotovo svih objekata u Srbiji koji će od petka, 4. decembra biti zatvoreni posle 17 sati. Novim merama koje je Krizni štab predočio Vladi gotovo da nema sektora koji nije uključen.

Novina koja se odnosi na prodavnice van tržnih centara Tržni centri takođe neće moći da rade duže od 17 sati radnim danima, a vikendom će ostati zatvoreni. To važi i za sve ostale butike i prodavnice i van tržnih cenatara. Do sada su tržni centri mogli da rade do 18 sati, kao i kafići, dok su prodavnice i butici van tržnih cenatra, recimo u pešačkim zonama ili bilo gde kao zasebni lokali, mogle da rade do 21 sat. To je novom merom onemogućeno, pa se katanac na vrata stavlja i njima. Takođe, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade do 17 sati radnim danima, dok vikendom neće raditi uopšte.

Zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom Krizni štab za suzbijanje epidemije preložio je Vladi Srbije nove mere, koje bi trebalo da budu prihvaćene u četvrtak 3. decembra, a koje bi počele da važe od ovog vikenda.

One se prvenstveno tiču skraćenja radnog vremena gotovo svih objekata u Srbiji koji će od petka, 4. decembra biti zatvoreni posle 17 sati. Novim merama koje je Krizni štab predočio Vladi gotovo da nema sektora koji nije uključen.

Tržni centri i drugi prodajni objekti, izuzev prehrambenih, kao i restorani, kafići, kladionice, frizerski i kozmetički saloni, spa centri i teretane vikendom neće raditi, dok će pijace radnim danima biti otvorene uobičajeno, a vikendom do 15 sati.

To je ublažena varijanta zahteva medicinskog dela Kriznog štaba, oko koje je postignuta većinska saglasnost u Vladi i očekuje se da će nove protivepidemijske mere biti i zvanično usvojene sutra. Prema tom predlogu, prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sati, uključujući i vikend, a pozorišta i bioskopi do 17 sat, takođe i vikendom.

Novim pravilima nije pomerano propisano radno vreme benzinskih pumpi za točenje goriva, apoteka i dostava hrane putem kurira. Oni, kao i do sada, mogu da rade 24 sata sedam dana u nedelji. Iako će benzinske pumpe i dalje moći da rade non-stop, novo pravilo je da prodavnice unutra pumpi rade kao i sve ostale, a da posle tog vremena smeju da prodaju samo gorivo.

Izvor: MONDO