Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJPOZNATIJA PESMA KIĆE SLABINCA KRIJE VELIKU TUGU: Ko je crna žena zbog koje je pevač patio

Svi znamo i volimo ovu pesmu Kiće Slabinca, ali da li znate kojoj crnoj ženi je posvećena?

  Izvor: Foto: Youtube / Printscreen

Danas nas je napustio jedan od najpoznatijih pevača sa prostora bivše Jugoslavije, Krunoslav Kićo Slabinac. Posle duge i teške bolesti preminuo je u 76. godini života. Pored brojnih hitova, jedan je napisan i otpevan pre više od 45 godina. I danas pevamo i ne zaboravljamo "Zbog jedne divne crne žene". U intervjuu u Plavom Vijesniku iz 1972. godine otkrio je ko je ta "divna crna žena" iz pesme. 

Možda će vas zanimati

Kićo, odakle inspiracija?

I pre svoga odlaska u SAD, razmišljao sam da napišem i posvetim pesmu crnokosim devojkama. Povod je bio moj zid u dvorištu zbog čega me svaki dan stanari grde. Naime, jedno jutro zid je osvanuo išaran ovom rečenicom: "Devojke baš ste lude što volite ovog Kiću koji misli da su samo plavojke zgodne žene! A mi crnke?" Ispod toga: potpisi dvadesetak verovatno crnokosih devojaka.

A crnka zaista postoji?

Da. Ali da sam znao koliko ću zbog toga propatiti i drugima naneti bola, ne bih ništa pisao, prestao bih da pevam. No da krenem od početka. Odleteo sam u Njurork na turneju i tamo sticajem okolnosti upoznao divnu crnokosu devojku. Zaljubio sam se kao dečak. I kao uvek u našoj profesiji, dolazi ono najteže. Odlazak. Ne znam da li su to već godine, ili sam po naravi takav, ali sam u avionu strašno patio. U toj srebrnoj ptici su se svi oduševljavali izlaskom sunca, a ja sam sedeo tužan i sam, tu sam i napisao tekst:

"Daleko me nosila ptica srebrnih krila; U zemlju u kojoj je nekada i ona bila; Toliko sam želio sreću i ljubav bez kraja; Ali život me odnio dalje, daleko od nje...Zbog jedne divne crne žene... "

I šta vas je toliko povredilo?

Naše poznanstvo i ljubav povredili su me na vrlo grub način. No da kažem malo više o toj tajanstvenoj, kako su je neki nazivali. Zove se Mira i rodila se i živela u našoj zemlji sve do svoje 4. godine. Zatim je otišla u Sjedinjene Države. Posle toliko godina sada je došla ovamo i nakon mesec dana pojavio se mali intervju u jednom listu. Šta je tu svega nadrobljeno! Nisam verovao svojim očima. Žao mi je zbog nje. Jedna iskrena inspiracija i ljubav tako su povređene. Nije mi jasno zašto su se okomili na mene. Ja ni od koga nisam sakrivao Miru, vodio sam je svuda sa sobom, i na izlete, i na koncerte. Volimo se iako je pre bila udata, a to je zaista samo naša stvar. Zašto nisu mogli da budu kavaljeri prema jednoj ženi a ne da je bezobzirno napadnu kojekakvim izmišljotinama.

Ona je tada bila u braku koji je bio pred raspadom i, kako je napisala u svojoj knjizi, mi smo se našli i uklopili jedno drugome u život. Nismo o tome smeli ni govoriti. Prepreka je bila što je ona navikla na život na njujorškom asfaltu i dolazak u Osijek ili Zagreb nije dolazio u obzir, a ja se nisam vidio tamo. Ona je to naprasno prekinula, kako to već žene znaju; našla je nekog drugog i prevarila me da bih ja nju ostavio. Jako smo se ružno rastali, ružno za mene, ali o tome neću govoriti. Bilo je to 1974. godine. Nismo se više čuli nakon toga, ali zajedničke prijateljice rekle su mi da se isplakala kad je saznala da sam se oženio. Pesmu sam napisao njoj, iako je ona tinjala u meni i prije, samo je bilo dovoljno da upoznam nekoga kome ću posvetiti tekst", ispričao je Kićo.

Pročitajte i ovo

Izvor: Kurir

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije