Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA DA RADITE AKO NEKO KRŠI PROPIS O SAMOIZOLACIJI: evo koje su kazne za krivična dela protiv zdravlja ljudi

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta da radite ako poznajete nekoga ko je stigao iz inostranstva i to ih zemalja u kojima postoji korona virus, a ne nalazi se u samoizolaciji? Da podsetimo, sada je takvih zemalja više od stotinu!

Prema obaveštenju ministra policije Nenada Stefanovića, koje je prenela TV Prva 19. marta 2020. godine, svaki građanin treba odmah da takvu osobu prijavi policiji, jer je ona dužna da po sada važećim merama i zakonu  bude u karantinu 28 dana od ulaska u zemlju.

Kako za sajt Yumama piše diplomirani pravnik Bojana Bogojević, evo šta zakon predviđa i kakve kazne čekaju sve one koji počine krivična dela protiv zdravlja ljudi.

U Republici Srbiji je 6. marta 2020. zabeležen prvi slučaj osobe koja je zaražena korona virusom.

Za trenutak u kome se nalazimo, moja je dužnost da čitaoce opomenem da je Krivični zakonik Republike Srbije u glavi 23 predvideo krivična dela protiv zdravlja ljudi.

Član 248. se odnosi na krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije gde je u jednom stavu predviđeno:

"Ko za vreme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine."

Član 249. reguliše krivično delo prenošenje zarazne bolesti:

"Ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine."

Naročito je potrebno skrenuti pažnju na član 259. kojim se uređuju teška dela protiv zdravlja ljudi gde je određeno da:

- Ako usled dela iz čl. 249, zakonika, neko lice bude teško telesno povređeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

- Ako je usled dela iz čl. 249 ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina.

Imajući u vidu sve gore navedeno, kao i nažalost zabeležen izuzetno društveno neodgovoran odnos pojedinaca koji bi trebalo da se nalaze u karantinu ili izolaciji i svojim postupcima anuliraju sve napore odgovornih, verujem da će isti nakon stavljanja u izgled krivičnih dela da razmisle da li će umesto u izolaciji biti u kafiću i dovoditi u pitanje živote naše dece, roditelja i na kraju svih nas.

Da li se ikada ti isti zapitaju šta ukoliko svojim ponašanjem ugroze živote zdravstvenih radnika, onih od kojih svi zavisimo i da njihova neodgovornost može dovesti do smrtnih slučajeva?

Hajde da svi zajedno budemo pojačano odgovorni, da apelujemo na sva lica iz naše okoline, putem društvenih mreža da poštuju odredbe Zakona jer tako ćemo imati budućnosti i učiniti dobro delo za sebe, svoje bližnje i svoju zemlju.

Jer "Srbija je večna dok su joj deca verna".

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije