U Republici Srbiji je do 8 časova 19. marta 2020. godine registrovano ukupno 97 potvrđenih slučajeva COVID-19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 19. marta 2020. godine testirani su uzorci 46 osoba od kojih je 8  pozitivno i 38 negativno na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je pet osoba zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja. 

Do 8 časova 19. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 486 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. 

Kako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio gostujući jutros, 19. marta 2020. godine, Aerodrom "Nikola Tesla" obustavlja danas potpuno rad za putnički saobraćaj.

Prema njegovim rečima, oko 70 hiljada ljudi su ušli iz inostranstva u Srbiju u poslednjih 3 do 4 dana i predstavljaju ogroman teret za kontrolu koju vrši policija i sanitarna inspekcija.

Oni koji od jutros dolaze u Srbiju idu u samoizolaciju ako dolaze iz zemalja koje nisu žarišta epidemija, a ako dolaze iz žarišta, moraju u karantin. 

U karantin idu i svi oni koji nemaju boravište u Srbiji a naši su državljani.

Aerodrom "Nikola Tesla" ostaje u funkciji za sve potrebe transporta u skladu sa odgovarajućim odlukama Vlade Srbije. Odlukom Vlade donete 18. marta, do dalje je obustavljen i međunarodni vazdušni saobraćaj sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu.

Kako je ministar Stefanović rekao, razmatra se mogućnost zatvaranja granica Srbije i za putnički saobraćaj.

Izvor: Lepa & Srećna