Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA OČEKUJE BRZO POVEĆANJE BROJA ZARAŽENIH: bolnice sve punije, državna granica se zatvara

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Srbija je prešla broj od 100 osoba zaraženih korona virusom", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima Srbije u direktnom prenosu preko Prvog programa RTS.

"Očekujemo da do sutra u ovo vreme bude možda i najveći broj zaraženih lica do sada."

Kako se navodi na sajtu Ministarstva zdravlja, od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 19. marta 2020. godine testirani su uzorci 20 osoba od kojih je 6 pozitivno i 14 negativno na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se četiri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su dve osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja. 

Do 18 časova 19. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 506 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. 

Granica od 100 osoba pozitivnih na korona virus važna je zato što se, prema iskustvu drugih zemalja posle nje pojačava rizik od geometrijske progresije bolesti. Posle nje je daleko teže kontrolisati epidemiju i zemlje ulaze u lokalnu transmisiju.

Prema upozorenjima epidemiologa, sledećih sedam dana biće najkritičniji i uvode se stroge mere da bi se izbeglo ono što se desilo u Italiji.

Od sutra u 8 ujutru zatvaraju se svi granični prelazi za sve osim transportnih kamiona.

Od trenutka uvođenja vanrednog stanja na teritoriju zemlje ušla su 71180 državljana, uglavnom in Nemačke, Austrije, Italije i Francuske.

"Mnogi od njih su veoma odgovorni i ozbiljni, ali ima i onih koji ne poštuju zdravstvene propise. Njihovo kretanje se kroz Srbiju prati", rekao je Vučić.

Sutra, 20. marta 2020. godine biće prekinut sav autobuski i železnički međugradski saobraćaj, do 12h sati moraju biti obavljeni svi polasci.

Vreme ograničavanje kretanja, takozvani "policijski čas" će biti produžen.

Svi avioni koji su do tad poleteli sa polaznih destinacija, bezbedno će sleteti na beogradski aerodrom, a za sve putnike koji slete obavezujuće su mere samoizolacije i njihovo eventualno kršenje biće strogo kontrolisano i kažnjeno u skladu sa zakonom.

Danas je doneta i odluka da se zatvaranje šaltera javnih službi ne odnosi na Poresku upravu, Upravu carina i Upravu za trezor, s obzirom na to da bi njihovo zatvaranje narušilo nesmetano funkcionisanje države, pogotovo u periodu vandrednog stanja.

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije