Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

KOLIKO KOŠTA GREJANJE ZA ZIMU: cene grejanja na drvo, ugalj, struju i gas

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Grejanje u Srbiji koštaće u sezoni 2018 / 2019. godine od 37000 do 128000 - za prosečan stan od 60 kvadrata!

Izvor: Foto: Profimedia

Najniže troškove grejanja i ove zime imaće domaćinstva koja koriste drva, i to ona najjeftinija, kojima će za grejnu sezonu biti potrebno oko 37.000 dinara. Najskuplje će opet proći oni koji koriste struju za kotlove i grejna tela za etažno grejanje, a koje će sezona koštati oko 128.000 dinara.

Povoljno je grejanje i na prirodni gas (42.000 dinara), dok su nešto viši troškovi grejanja na ugalj (od 46.000 do 50.000 dinara). Sledi grejanje na struju pod uslovom da se TA peć uključuje samo noću (oko 48.000 dinara), ali punjene peći makar samo dva sata danju ceh povećava na 69.000. Ali i to je jeftinije od daljinskog grejanja u Beogradu, koje vlasnici prosečnog stana od 60 kvadrata godišnje plaćaju oko 90.000 dinara.

Cene ogreva se u odnosu na prošlu godinu nisu bitnije menjale, ali će za nijansu manje para, sudeći prema trenutnim cenovnicima na tržištu, izdvajati građani koji se greju na pelet ili propan-butan, koji su nešto jeftiniji nego lane.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SU MUŠKARCI KRIVI ŠTO ŽENE U SRBIJI NE RAĐAJU: rezultati novog istraživanja podelilo javnost u Srbiji

Cepanice bukve, hrasta ili bagrema drže na stovarištima prošlogodišnju cenu, od 4.500 do 7.500 dinara po kubiku, ali se preko oglasa nude i povoljnije, za 3.000-4.000 dinara, mada bez prevoza. Sa ugljem je slična situacija, najjeftiniji je sirovi lignit, čija je prosečna cena 7.800 dinara za tonu, zatim sušeni 13.800 dinara po toni, a najskuplji, ali i najkvalitetniji, jeste mrki ugalj, koji u proseku košta 14.500 dinara.

Na stovarištu u Novom Sadu kažu da je potražnja za ogrevom povećana u odnosu na prethodni period, kao i da Novosađani podjednako traže ugalj i drva.

- Cene su ostale na prošlogodišnjem nivou i zasad nemamo u planu da ih menjamo. Uglja i briketa imamo dovoljno, isporuka je za nedelju dana. Jedino drvo pristiže sporije, verovatno zbog prethodnog kišnog perioda, ali i povećane proizvodnje u drvnoj industriji, pa zato za ogrev ostane manje - objašnjavaju iz novosadskog stovarišta "Maj-gor".

U odnosu na prošlu grejnu sezonu, nisu menjane ni cene struje, dok su i cenovnici naftnih derivata koji se koriste za grejanje - gas, propan-butan (TNG) i lož ulje - ostali na približno istom nivou kao lane.

- Cene naftnih derivata nisu znatnije menjane, ali me ne bi čudilo da veletrgovci malo koruguju cenu u oktobru, uoči početka grejne sezone. Međutim, najveći problem ovde nisu proizvođačke cene, već što se na akcizu plaća PDV, što potrošaču povećava cenu za 10-12 dinara - objašnjava za Kurir Milan Rakić iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica.

Kliknite OVDE da pročitate koliki su troškovi grejanja u Srbiji!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...