Zbog "furdana" stradaju psi, orlovi, ždralovi

Promet i upotreba furadana, inače je u Srbiji zabranjena još 2014. godine, ali to nije dovelo do zaustavljanja daljeg prometa ove opasne materije i stradanja divljih životinja.

- Zbog ovog otrova su stradali svi orlovi belorepani u prethodnih deset godina, koji su u Srbiji zaštićeni. Pre nekoliko godina čitavo jato ždralova je uginulo, a neke od tih ptica došlo je iz Finske. Dešavalo se da na nekim lokacijama da zateknemo i po 20 uginulih srndaća, jer oni dolaze i jedu u čoporima. Međutim, ovi preparati opasni su i po ljude, jer se toksini zadržavaju u plodovima voća i žitaricama, a otrov dospeva i u zemljište i vodu koje koristimo. "Furdanom" se brutalno ubijaju, odnosno truju psi po gradovima. Sve što je rozikasto i ljubičasto radi se o ovom otrovu - ističe Ružić.

On kaže da i dalje neki poljoprivrednici mažu semena suncokreta, kukuruza, šećerne repe zabranjenim preparatima da bi zaštitili biljke u fazi klijanja. U nekim domaćinstvima još postoje zalihe, dok drugi do ovih preparata dolaze kupovinom u seoskim apotekama i prodavnicama koje su ih uvezle na crno.

U EU rad sa pesticidima samo uz licencu

Katarina Krinulović, izvršni direktorka Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja "Secpa" kaže da imamo više od 1.000 registrovanih sredstava za zaštitu bilja.

- Treba raditi na edukaciji ljudi koji koriste ova sredstva. U Srbiji su oni dostupni svakome, što nije slučaj u drugim zemljama Evrope. U EU samo poljoprivrednici sa licencom mogu da kupuju ova sredstva - kaže Krinulović.

U Srbiji je ipak, to sve moguće jer je na snazi Zakon o sredstvima za zaštitu bilja još iz 1998. godine, čiji su kriterijumi mnogo blaž. Najava da će ovaj zakon pretrpeti neke promene postoji već više od dve godine, ali do toga još uvek nije došlo.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO VAM KAKO DA EFIKASNO SKINETE PESTICIDE SA VOĆA I POVRĆA: ova lako dostupna hemikalija uništava sve bakterije, viruse i gljivice i ne šteti okolini

Redovna kontrola i prekršajne prijave

U Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede kažu da je "furadan" zabranjen još 2014. godine.

- Fitosanitarna inspekcija vrši redovne kontrole prometa sredstava za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama, kao i upotrebu sredstava za zaštitu bilja kod poljoprivrednih proizvođača. Ukoliko bi se prilikom kontrole utvrdilo da je subjekat stavio u promet ili vršio primenu sredstva za zaštitu bilja koje nije registrovano za stavljanje u promet i primenu, fitosanitarni inspektor donosi rešenje o zabrani promet i podnosi prijavu za privredni prestup ili zahtev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnih sudova - objašnjavaju u Upravi za zaštitu bilja.

Sva sredstva za zaštitu bilja koja se stavljaju u promet, kažu, sadrže aktivnu supstancu, odnosno osnovnu supstancu upisanu u Listu odobrenih supstanci i prošla su iste procedure registracije u skladu sa važećim Zakonom. Lista odobrenih supstanci donosi se u skladu sa Listom odobrenih supstanci Evropske unije.

Da ne bi došlo do toksičnosti i pretnje po ljudsko zdravlje vrlo je važno i da se poljoprivredni proizvođači prilikom primene sredstava za zaštitu bilja pridržavaju uputstva o primeni, kao i da poštuju karencu.

Tekst: Sonja Todorović

Izvor: Blic