Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI NA DAN SVETE ANE: Na praznik posvećen majci Bogorodice žene poštuju jednu staru tradiciju

Pravoslavni vernici 22. decembra proslavljaju praznik posvećen začeću Svete Ane.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pravoslavna crkva i njeni vernici 22. decembra proslavljaju praznik posvećen začeću Svete Ane, odnosno danu kada joj se arhangel Gavrilo javio i rekao da u sebi nosi Mariju. Pravedni Joakim i Ana nisu imali dece punih pedeset godina svog braka. Kada su već odustali, javio im se arhangel Gavrilo i rekao da su im molitve uslišene od Boga i da će roditi ćerku Mariju.

Možda će vas zanimati

 Prema legendi, Ana je Bogorodicu donela na svet u svojim sedamdesetim godinama.

Zato vernici neguju običaj da na ovaj dan žene ne treba da rade nikakve poslove, već samo da se mole Svetoj Ani za zaštitu dece ili začeće. U nekim selima zadržao se paganski običaj, gde majke sa ženskom decom idu oko kuće i bacaju pepeo ili proso da bi sačuvale kuću od zlih čini.

Bolesnežene na ovaj dan odlaze u manastire na molitve, a nerotkinje odlaze na konak i ostaju tamo po tri dana, kako bi se molile Svetoj Ani da ostanu u blagoslovenom stanju.

Molitva Svetoj Ani za decu

"Sveta majko Ana, tvoja nam je kći Marija u Isusu, svom božanskom sinu, donela spas. Časteći te, slavim milosrđe Gospodinovo. Moli Isusa da mi prosvetli pamet i da snage da u ovim teškim trenucima verno ispunim svoj časni poziv majke i jednom sa svojom decom doživim večno blaženstvo. Amin."

Pročitajte i ovo

Izvor: Stil

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije