Naša verzija čuvenog francuskog peciva - domaći kroasan sa susamom - osvojila je najviše vaših lajkova u finalnom glasanju koje je obavljeno od 27. do 30. aprila 2014. godine.
Koji su recepti ušli u finale, pročitajte ovde.
Pročitajte više o sastojcima i pripremi ovog specijalteta, a galeriju sa fotografijama možete pogledati ovde.
Domaći kroasani sa susamom
Sastojci:
- 1 - 1,2 kg brašna
- 2 kašike soli
- 2 kašike šećera
- 2 kašike suvog kvasca
- 2 jaja + 2 žumanceta
- 1 šoljica mala ulja
- 1 velika šolja jogurta
- 1 velika šolja mleka
- pola velike šolje mlake vode
- 250 margarin
- susam
Priprema:
U mlaku vodu staviti kvasac i šećer. U brašno dodati so, jaja, ulje, mleko, jogurt i nadošli kvasac pa umesiti malo tvrdju koru. Od nje otkinuti i formirati 16 manjih loptica. Svaku razviti na veličinu tanjira. Na prvu razvaljanu lopticu staviti iseckani margarin pa poklopiti drugom, te tako ređati do 8. loptice. Na nju ne treba stavljati margarin. Postupak ponoviti i sa drugih 8 loptica. Tako složeno testo ostaviti da odstoji dvadesetak minuta. Zatim ga razvući na debljinu od oko 0,5 cm i seći kao picu na trouglove. Donja ivica trouglova treba da bude oko 2-3 cm. Svaki zarolajte u kroasan i poređajte ih na papir za pečenje. Premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Peći na 200 stepeni nekih 15- 20 min.
Pobednički recept poslala je naša čitateljka Amila Rahmanović i njoj pripada i finalna nagrada, Diplona Oil Therapy koju čine šampon, balzam i ulje za kosu i koja je namenjena za negu suve i oštećene kose.
Prisustvo argan ulja dubinski hidrira i čini kosu svilenkastom i neverovatno sjajnom. Ulje argana bogato vitaminom E i B5, koristi kosi na više načina, neguje, regeneriše i ojačava suvu i oštećenu kosu.
Predlažemo da probate novu Diplona Oli Therapy kolekciju i uverite se u blagotvorno dejstvo proizvoda. Proizvodi ne sadrže parabene.
Diplona Oil Therapy kolekcija, prečica do negovane i zdrave kose!
Više informacija o proizvodima na sajtu www.mauricius.rs.