Boris Beker je snimljen na plaži Kosta Rike gde uživa sa verenicom Lilijan de Karvaljo Monteiro, a mnogi su primetili da ima veliki otok na levom laktu.

Obično se odmah pomisli da je u pitanju posledica dugogodišnjeg bavljenja tenisom, ali lekari kažu da se taj tip povrede zove "studentski lakat".

U pitanju je oteklina koja nastaje kad se bursa na vrhu lakta, koja se inače zove olekranonska bursa, upali i otekne. Ova promena može da bude praćena bolom i osetljivošću, ali ne mora.

Mnogi imaju ovaj bursitis, a da toga i nisu svesni jer je lokacija takva da se ne može vizuelno tako lako pregledati. Može nastati iz čitavog niza razloga, od akutne povrede, pa do sistemskih oboljenja kao što je, recimo, reumatoidni artritis.

Nikad nemojte da oslanjate dugo lakat direktno na sto, a ako je neophodno da ostanete u takvom položaju duže, obavezno prvo na ivicu postavite peškir ili meku servijetu.

Pre nego što postavi dijagnozu, lekar mora da isključi druge moguće uzroke tegoba, kao što su artritis, tenditis, fraktura ili sarkom (vrsta tumora).

Ukoliko nema znakova upale, terapija se svodi na kućnu negu i lediranje, a povremeno može doći do takvog stanja infekcije da su neophodni dreniranje ili druga hirurška intervencija. Pročitajte i koji začini pomažu kod bola u zglobovima.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.