Jelena i Stevo Žigon, glumački par koji je Srbija obožavala, svojim talentom su obeležili jednu eru domaće kinematografije. Jelena je rođena na današnji dan 1933. godine u Beogradu kao unuka crnogorskog divizionara Mitra Martinovića, kasnije predsednika vlade Kraljevine Crne Gore. Jelena je bila jedna od najlepših Beograđanki onog vremena. Elegantna, zavodljivih očiju i uvek sa osmehom na licu, oduvek je važila za pravu damu. Stevu je upoznala u 17. godini, a on je tada imao 24. Nije želeo da bude previše nametljiv, pa joj je u početku dugo slao anonimna ljubavna pisma.

"U Stevu sam se zaljubila još sa 17 godina na Akademiji, gde je radio kao asistent. Od onda sam pod njegovom roditeljskom palicom", ispričala je Jelena jednom prilikom, na predstavljanju knjige "Tako je govorio Žigon".

Stevo Zigon kao Kriger u Otpisanima.png
Youtube/Bozha Kapetanovic Stevo Žigon

Nakon nekog vremena koje su proveli u vezi, došlo je vreme da se Stevo upozna sa Jeleninim roditeljima. Kako mu je taj trenutak bio stresan, poneo je violinu, jer je smatrao da mu je ona jednom spasila život i da bi mogla opet da mu pomogne. To se odnosilo na period Drugog svetskog rata, kada je glumac bio u koncentracionom logoru Dahau. Svirao je violinu u orkestru, pa je tokom zime krišom ispod logoraškog odela nosio i ono svečano koje mu je bilo dodeljeno za nastupe. 

Stevo i Jelena su se venčali nakon 8 godina, 1958. i dobili sina Nikolu, koji se danas bavi slikarstvom i ćerku Ivanu, koja je krenula roditeljskim stopama put glume.

Jelena je preminula 2018. godine a o njenim poslednjim danima govorila je ćerka Ivana:

"Šaputala sam joj: 'Majko, tvoje srce je nitima poezije direktno konektovano sa srcem vasione. Zato si uvek ostala mlada i lepa'. Čekala sam da se probudi iz sna nekad i po nekoliko sati, da bih joj, na svoju sramotu, iz knjige čitala stihove Dušana Kostića o maslinama, narandžama, moru i arhipelazima, dok se ona nadovezivala na njih i u osamdeset petoj godini ih govorila napamet".

Da podsetimo, Jelena Žigon je igrala u velikom broju filmova i televizijskih serija, a mnogi su je upamtili po ulozi prije Jelene u "Žikinoj dinastiji".

Pročitajte i kako je Stevo Žigon do zvezda došao preko mnogo trnja.

BONUS VIDEO:

Ivana Žigon na sahrani Tanasija Uzunovića Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.