Na dan 21. januara obožavaoci Kemala Montena sete se, bar na trenutak, večitog dečaka sa gitarom. Šarmantni Sarajlija napustio je nas je pre osam godina, a njegove pesme i danas nose onaj isti pečat ljubavi koji ih je proslavio.

Sa istim žarom pevao je Kemal i na koncertu pred hiljama ljudi u publici, ali i sa društvom u kafani gde bi pratio sebe na gitari. Muzika je bila njegova velika ljubav koju je delio i sa prijateljima - snimao je rado duete, pisao i komponovao za druge pevače.

Uz muziku je imao još samo jednu veliku ljubav, njegovu Branku, ženu koju je cela stara Jugoslavija upoznala zahvaljujući Kemalovoj pesmi "Jedne noć u decembru".

"Branka i ja smo se upoznali na sarajevskom korzou. Imala je samo sedamnaest godina, a ja dve i po godine više od nje. Od trenutka kada smo se upoznali, znali smo da smo suđeni jedno drugom, a da nismo pogrešili, potvrđuje to što smo i dan-danas zajedno. Venčali smo se kada sam izašao iz vojske 26. juna 1971. godine. Već u februaru sledeće godine rodila nam se ćerka Adrijana, a dve godine kasnije i sin Đani.

kemal monteno 3.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Danas su moj izvor radosti i života unuke, Lejla koja je rođena 1993. godine u Sarajevu i dve godine mlađa Lora koja je na svet došla u Nemačkoj. Sada su već velike devojke koje idu u gimnaziju i na koje sam veoma ponosan", ispričao je jednom Kemal.

Pune 44 godine su Branka i Kemal bili zajedno, od toga 43 godine u braku. Ona priznaje da je u prvo vreme bila malo ljubomorna. Nije ni čudo, jer su Kemalove sanjalačke plave oči i setan glas delovale kao čaroliija na žene. Međutim, ubrzo je shvatila da je ljubomora neće daleko odvesti. "Znao je da ode i po tri meseca na turneju u Rusiju, šta sam onda mogla da radim", kazala je jednom prilikom, ali je njoj najvažnije bilo da se on vrati živ i zdrav.

Kemal je obišao čitav svet, ali se vraćao uvek svojoj Branki. Neprolazna ljubav održala se do poslednjih dana popularnog Keme.

"I danas kad slušam njegove pesme, zamišljam da je živ", kazala je jednom Branka. Pred smrt je imao snage i da se s njom šali, bio je veseo i dobro raspoložen. Kad ga je videla poslednji put, u bolničkom krevetu, bio je nasmejan. Monteno je umro od posledica transplantacije bubrega, nakon što se godinama borio sa šećernom bolešću. Sahranjen je u Sarajevu. Pročitajte i ljubavnu priču Siniše Mihajlovića i njegove supruge Arijane.

BONUS VIDEO:

KURIR NA SARAJEVO FILM FESTIVALU: "Nečista krv" oduševila prisutne, večeras dodela nagrada, sutra premijera filma "Toma"! Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.