Za Đuru Jakšića kažu da je bio apsolutni romantik, a njegova dela - kako literarna, tako i likovna - uvek su bila adekvatan izraz njegovih burnih osećanja. Ljubav ga je pokretala.

Istoričari kažu da je njegovo srce ukrala Emilija Mila Popović, ćerka kikindskog kafedžije Lazara Popovića. Služila je u kafani "Kod belog krsta", a zaljubljeni mladić koji je tad imao 23 godine nije mogao da je se nagleda.

Na brojnim crtežima i skicama pokušavao je da zabeleži njen lik, a tako je nastala i slika "Devojka u plavom", jedno od najlepših dela srpske umetnosti 19. veka, koja se danas čuva u Narodnom muzeju.

Ljubav je ostala neuzvraćena, lepa Mila je otišla sa drugim, a mladi slikar i pesnik je bio toliko očajan da se zamalo zamonašio.

mila devojka u plavom djure jaksica 2.jpg
Instagram / narodnimuzej 

I sam sin sveštenika, otišao je kao iskušenik u manastir Krušedol, ali ga je životni put ipak odveo dalje. Pored vanrednog portreta devojke u plavom, svojoj nesuđenoj ljubavi je posvetio i pesmu "Nema nama Mile više".

djura jaksic autoportret.jpg
Wikipedia / Đura Jakšić 

Prva strofa ove pesme glasi:

“Vina, Mila!” orilo se
Dok je Mila ovde bila,
Sad se Mila izgubila.
Tuđe ruke vino nose.
Ana toči, Ana služi,
Al’ za Milom srce tuži.

Prema svedočenju Branislava Nušića, Emilija Mila Popović je ipak došla da isprati prenos Jakšićevih posmrtnih ostataka sa Starog tašmajdanskog grobla na Novo groblje. U liku starice neki su prepoznali čarobnu devojku u plavom, sa danas toliko poznatog slikarskog platna. Pročitajte i kako je stradala Lenka Dunđerski, ljubav drugog velikog srpskog pesnika Laze Kostića.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Legati Muzeja grada Beograda Promo