Žarko Laušević je preminuo danas u 63. godini života, što je potvrdila njegova porodica objavivši da je "suprug i otac podlegao kraćoj i teškoj bolesti". Laušević je iza sebe ostavio troje dece iz dva braka.

Glumac je počeo da stiče veliku slavu 80-ih godina prošlog veka, nakon uloge Miloša Oblilića u kultnom filmu “Boj na Kosovu”. Međutim, jedna noć će promeniti njegovo život iz korena. Dana 31. jula 1993. godine, Žarko i njegov pet godina stariji brat Branimir, zvani Mili, napadnuti su od grupe huligana u blizini podgoričkog lokala „Epl". Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio dvojicu momaka i tešklo ranio jednog. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu., a nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu. 

Ne videvši svrhu i smisao života u Srbiji, Žarko je otišao u SAD. Tokom nevoljnog boravka u Americi, o čemu je pisao u svojim knjigama “Godina prođe, dan nikada”, “Druga knjiga” i “Sve prođe, pa i doživotna”, veliki srpski glumac nije mogao da dođe u Podgoricu gde mu je majka živela. Tek 2013, kad je već bila veoma bolesna, Roksanda Laušević je videla Žarka.

"Majka je uvek bila presrećna kad smo svi na okupu, a poput oca zabrinuta kad god to nismo. I uvek je računala vreme koliko se nismo videli. Već je bila ozbiljno bolesna kad su je pripremali na susret sa mnom, 2013, posle mnogo godina. Nisu mogli, mislili su, računati na neku racionalnu reakciju od nje. Više usputno su je pitali: 'Koliko ono ima da nijesi viđela Žarka? Zove, bogami, svaki dan. A, koliko ima da ga nijesi viđela?', upitaše glasnije. 'Ima, bogami, dosta...' Malo je poćutala, pa dodala: 'Trinaest godina i četiri mjeseca.' Naravno da su svi oko nje ostali šokirani jer su bili uvereni da tako suvislu informaciju nikad više od nje ne bi mogli dobiti, kad je usledio novi šok, pošto je dodala: 'I dva dana.' Računica je bila do u dan tačna – ispričao je jednom prilikom Žarko o majci koja je preminula u decembru 2016.

BONUS VIDEO: 

Žarko Laušević iskreno o glumi, otkrio detalje NOVE ULOGE Kurir televizija

Izvor: Lepa&Srećna