Žarko Laušević je rođen na Cetinju u Crnoj Gori 1960. godine. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario neke od najznačajnijih uloga. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu "Progon". Vrlo brzo dobio je jednu od glavnih uloga u TV seriji "Sivi dom" (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

Obećavajuću karijeru talentovanog glumca 1993. godine prekinuo je tragični događaj. Glumac koji je u to vreme bio na vrhuncu karijere, sticajem nesrećnih okolnosti hicima iz pištolja usmrtio je dva muškarca, a jednog ranio. Osuđen je na 15 godina, potom na 13, da bi na kraju u zatvoru proveo četiri godine i sedam meseci. Na slobodu je pušten u februaru 1998. godine.

Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998.godine izrečena mu je kazna 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4-5 godina, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga napustio je zemlju i otišao u SAD.

Odgovore na sva pitanja, od kojih je najvažnije ono kako je on sam preživeo sve što mu se dogodilo, dao je u knjizi “Godina prođe dan nikad”, objavljenoj 2011. godine, u kojoj je, između ostalog, napisao:

“Te večeri odlučili smo da, pre nego što odemo na spavanje u sestrin stan, nešto pojedemo i popijemo po pivo. Svratili smo u kafić gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu - Kakva je ovo galama? Čula se neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je - Šta je bilo,momak? Kazao sam - Ništa, sve je u redu.

"Ovakav dijalog je ponovljen drugi, pa treći put. Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran…Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj - otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha."

Supruga Žarka Lauševića
youtube/printscreen/žarko laušević 

"Vidim zatim da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja”.

"Ubio sam dva momka što su tek zakoračila u život!”

“Pucao sam. Nisam imao izbora. Nisam imao ništa drugo. Nikad to sebi neću oprostiti.”

Ovo je bio odgovor na optužnicu kada je u jesen 1993.godine, u Višem sudu u Podgorici, počelo suđenje tada najvećem glumcu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Žarku Lauševiću i njegovom bratu Branimiru. Za njega je ovaj događaj postao najteža životna uloga. Ona koja će ga pratiti celog života.

Ogromno interesovanje je pratilo izdavanje ove knjige i njegove ispovesti. Ta 2011. je bila važna jer ga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić pomilovao.

Žarko se u Srbiju vratio zbog ćerke

Laušević je nastavio sa pisanjem, pa je “Drugu knjigu”objavio 2013, a naredna godina je vratila Žarka u Srbiju i Crnu Goru.

Žarko Laušević hospitalizovan
ATA / Antonio Ahel 

Glumac je po dolasku u Beograd rekao da je glavni razlog njegovg povratka udaja njegove ćerke Asje u Crnoj Gori, piče Blic žena. Nakon povratka iz Amerike odigrao je nekoliko uloga. Veliki povratak na glumačku scenu napravio je ulogom u filmu "Smrdljiva bajka". 

Od prve supruge Maje s kojom je bio oženjen od 1982. do 1998. godine i ima ćerku Asju i sina Dušana koji je doktorirao i bavi se umetnošću, glumac se razveo dok je bio u zatvoru. Sa drugom suprugom Anitom ima ćerku Janu.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Žarko Laušević iskreno o glumi, otkrio detalje NOVE ULOGE Kurir televizija