Poznati ženski trio "The Frajle" oglasio se otvorenim pismom javnosti, a popularne pevačice tvrde da već godinama proživljavaju pravu dramu.

Sestre Nevena i Jelena Buča, kao i njihova koleginica iz grupe Nataša Mihajlović kažu da su želele da sve svoje probleme reše daleko od publike, ali to više nije bilo moguće.

"Sve je počelo 2020. godine u vreme globalne pandemije uzrokovane koronavirusom. S našom do tada menadžerkom Lidijom Samardžijom sarađivale smo godinama. Kad smo u jednom trenutku insistirale da dobijemo na uvid sve izveštaje i ugovore o našim nastupima, podaci o finansijama koje smo dobile nisu se poklapali.

Ubrzo saznajemo da je Lidija Samardžija samoinicijativno pripisala svojoj firmi vlasništvo nad svim dotadašnjim albumima grupe The Frajle, uključujući i prva dva albuma koja su nastala pre naše saradnje s njom, a što je danas i predmet spora u sudskim postupcima. Smatramo da su ti albumi naše intelektualno vlasništvo u koje smo ugradile deo sebe i niti jedna treća osoba ne može ih samo tako prisvojiti bez naše izričite saglasnosti. Pored toga, snimanja tih albuma plaćale smo upravo mi; ili neposredno ili od novca koji smo prihodovale sponzorskim ugovorima.

frajle 3-min.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Po prekidu saradnje, Lidija Samardžija prodaje naše albume kompaniji Croatia Records, što dovodi do neposrednih sporova s tom diskografskom kućom, a indirektno i do rušenja našeg YouTube kanala.

Uporedo s tim, Lidija Samardžija podnosi na teritorijima ex-Yu država prijave žiga, čime pokušava steći vlasništvo na oznaci i brendu The Frajle. Prvo nas je takav potez začudio jer u trenutku prijave ona više nije imala ikakve veze s Frajlama i našim brendom. Njena namera nam je postala jasna kad su nam se počeli javljati organizatori naših nastupa s informacijom da im se Lidija Samardžija obraća s raznim zabranama kad su naši koncerti u pitanju.

Zaključak nam se sam nametnuo, shvatili smo da Lidija Samardžija preduzima sve da mi prestanemo funkcionisati pod nazivom The Frajle, iako smo taj naziv osmislile mi i to 2009. godine, ističu popularne pevačice u zajedničkoj izjavi i potom nastavljaju:

"Istovremeno, počeli su nam se javljati mnogi umetnici s kojima smo ranije u karijeri besprekorno sarađivali, a sve kao rezultat priča koje je protiv nas širila bivša menadžerka. Uglavnom su ti umetnici iz Hrvatske, gde je naša publika masovna. Svi ti ljudi su ponavljali reči Lidije Samardžije o tome kako smo mi, navodno povredile autorska prava autora tako što smo vršili nelegalnu prodaju naših izdanja, a što je potpuna besmislica. Istine radi, neki od umetnika koji su nam se obraćali u navedenom oštrom tonu, posle su nas neformalno kontaktirali sa izvinjenjem i objašnjenjima "da su bili izmanipulisani".

Na svojoj koži, na gotovo dnevnom nivou, u poslednje gotovo tri godine, trpimo neverovatne pritiske, opstrukcije u radu, lažne optužbe i demonstraciju sile različitih moćnika koji ne biraju sredstva da ugase naš bend i brend. Ono kroz što grupa The Frajle prolazi se dosad moglo gledati samo na filmovima.

frajle 2-min.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Mi smo kompozitori i tekstopisci te i koautori na delima koje izvodimo te je nemoguće da nam se iste izvedbe zabrane što pokušava gospođa Samardžija već godinama kontaktirajući sve organizatore naših koncerata slanjem upozorenja, a ako to ne upali, onda im se preti da ako budu sarađivale s Frajlama, mogu zaboraviti na saradnju s Gibonnijem i Damirom Urbanom čija je Lidija Samardžija i dalje menadžerka, govore otvoreno The Frajle i posebno napominju:

"Upravo su ovakve ucene bila kap koja je prelila čašu, odlučile smo da više ne želimo ćutati i probleme, kolokvijalno rečeno, gurati pod tepih. Mnoge naše kolege znaju za ovu situaciju, bilo je već nekih medijskih upita šta se događa, no mi smo sada spremne našu internu borbu voditi i javno.

Kaljanje ugleda i našeg imena na načine koje normalan čovek ne može ni zamisliti, oduzimanje prava na rad, otkazivanje nastupa i odlazak bliskih nam saradnika nakon pritisaka dotične osobe uz objašnjenje da njima `takva muka ne treba u životu`, postali su naša svakodnevnica.

Sve ovo poznato je u medijskim krugovima u celom regionu, a ogleda se kroz stopiranje vesti, intervjua i bilo kojih objava vezanih uz nas, otkazivanje gostovanja i uskraćivanje emitovanja. Stručna javnost i mnoge kolege su, takođe, upoznati s našim slučajem. Nažalost, izvođači i organizatori s kojima radimo često se susreću s ultimatumom - ako radiš s Frajlama, onda ne radiš s drugim zvezdama iz regije, ni koncertno, ni medijski, niti na bilo koji drugi način... Kako zbog sebe, ali i zbog drugih koji ćute `da se ne bi zamerili`, mi iznosimo istinu, i to ne samo sad i ovde, već i pred institucijama pred kojima smo pokrenule kaznene i druge sudske postupke protiv Lidije Samardžije.

"Uprkos svemu, godinama odolevamo torturi i još smo tu. Ono što se ne može zaustaviti jest muzika i posebna veza s našom publikom. Ljubav koju nam ona pruža gde god da se pojavimo i jeste jedini razlog i najveća snaga zbog koje se odupiremo silnoj nepravdi i to niko ne može zaustaviti.

Našoj publici poručujemo da se The Frajle sigurno neće predati. Nastavićemo raditi svoj posao, jer obožavamo stvarati i izvoditi muziku, ali iznad svega, zato što nas publika želi. Mi smo odlučile progovoriti i ovo je samo početak. The Frajle više ćutati neće, zaključuju Nevena Buča, Jelena Buča i Nataša Mihajlović u ovoj otvorenoj iskrenoj ispovesti.