Kad je rodila ćerku Sonju, Ljubica Njegomir je poželela da bude što više kraj nje. Ćerka legendarne pevačice Merime Njegomir je odlučila da napusti kancelrijski posao i počne da se bavi poslastičarskim zanatom.

O njemu nije znala mnogo, ali su velika želja i spremnost da uči pobedili prvobitno nesnalaženje. Sticaj okolnosti je doveo do toga da počne da pravi torte, a onda je obuzela želja da sazna sve tajne ovog posla.

Da li vam je palo na pamet da odustanete?

"Ne! Kada veruješ u sebe, onda i daješ sve od sebe, a kada daješ sve od sebe, jednostavno nema šanse da ne uspeš. To davanje podrazumeva odlučnost, veliku dinamiku, svest da za svaki problem postoji rešenje." Majka Merima joj je stalno bila podrška.

327873_merima-i-ljubica-njegomir_ff.jpg
Instagram / ljubicanjegomir 

I kad stvari krenu nizbrdo, kao za vreme korone?

"Nisam očajavala. U jednom danu otkazane su dvadeset dve svadbene torte za koje smo odmah morali da vratimo depozit. Zasukala sam sa svojim timom i počela da pravim kolače, ljudi su tada počeli da naručuju na kilo."

Šta još niste, a šta jeste radili?

"Nikad nisam dopustila da upadnem u zamku da trošim firmin novac za lične potrebe, što mnogi preduzetnici rade i propadnu. Jesam uvek insistirala na kvalitetu, nikad nisam odstupila od njega; od početka sam nastojala da stvorim proizvode koje bih poželela za svoje dete!"

ljubica njegomir cerka.jpg
Instagram / ljubicanjegomir 

Šta savetujete domaćicama koje same prave kolače?

"Ne sabotirajte svoje vreme, trud i novac! Praćenje recepta je najvažniji savet koji ćete ikada čuti. Često žene zamenjuju sastojke na osnovu onoga što imaju.

Izbacivanje jaja, šećera, korišćenje tečnog zaslađivača umesto suvog, višenamenskog umesto brašna za kolače, belanaca umesto celih jaja... se ne preporučuje osim ako recept ne predlaže alternative. Određeni sastojci su potrebni s razlogom, torta neće biti vrhunska ako ne poštujete recept."

U kućama se uglavnom drži višenamensko brašno.

"Brašno za kolače ima niži sadržaj proteina, fino je mleveno, ima baš delikatnu konzistenciju. Njegova meka, nežna tekstura se oseća u dobroj torti. Međutim, neki recepti ne mogu da ga izdrže. Čokoladna torta ima kakao prah, veoma fin suv sastojak, pa kombinacija sa brašnom za kolače rezultira slabašnom tortom. Nije idealno ni kad se prave torte s voćem, šargarepom, jer ove namirnice sadrže dodatne vlažne sastojke.

ljubica njegomir (2).jpg
Instagram / ljubicanjegomir 

Kako još možemo da sprečimo štetu?

"Razlika između uspešnog i neuspešnog recepta mogla bi da leži samo u jednoj pogrešno odmerenoj kašiki brašna ili šećera. Pravilno merenje sastojaka je imperativ! Uz to, ne otvarajte rernu 25 puta dok se kolač peče!"

KORISNE CAKE KOJE LJUBICA STALNO KORISTI:

Najbolji lek: Ako se testo lepi, uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta da se masnoća u njemu stegne.

Uvek gladak krem: Krem će imati grudvice ako njegovi sastojci nisu ujednačene temperature. "Razbićete" ih laganim zagrevanjem krema na vodenoj pari, uz mešanje mikserom.

Snažnija aroma: Cele, seckane, u listićima ili mlevene orašaste plodove kratko zagrejte uz mešanje u tiganju, bez dodavanja masnoće. Imaće snažniju aromu.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Stil

BONUS VIDEO: 

POTRESNA ISPOSVEST ĆERKE MERIME NJEGOMIR: Sat i po pevala, a posle i vozila NE ZNAJUĆI DA UMIRE! Borila se sa NADLJUDSKIM BOLOVIMA Kurir televizija