Marko Kon i voditeljka Milica Kon nedavno su javno otkrili da je njihova ćerkica Klara u osnovnoj školi trpela vršnjačko nasilje, a muzičar je sada do detalja ispričao šta je sve njihova naslednica doživela, što je cela porodica veoma teško podnela. On je naglasio i da ne želi da ugrozi neko drugo dete, dok štiti svoje.

"Time što štitim svoje dete, ne daje mi pravo da neko drugo dete ugrozim. Prvi sukob bio je na početku školske godine. U pitanju je prvi razred. Klara još nije imala 7 godina kada se to sve desilo. Počelo je šamarom i otimanjem užine. Moja reakcija je bila da pozovemo roditelje tog deteta i da ih pozovemo da se družimo u parku van škole, da spojimo decu u nekim koliko - toliko kontrolisanim uslovima. To su dečje stvari, hajde da 'ispeglamo' to, jer oni treba da idu u školu još osam godina! Taj dečak je prestao sa nasiljem nad njom, ali ne i nad drugom decom", ispričao je Marko u emisiji "Realna priča" na "Kurir" TV. 

Marko Kon o vršnjačkom nasilju koje je trpela njegova ćerka
Youtube / RTS 

Kon je zatim govorio o problemima sa kojima se suočavaju kako roditelji, tako i nastavnici. 

"Učitelj ili nastavnik, ako se dvoje dece biju, on ne sme da ih razdvoji, jer je to ugrožavanje dece, ne smeš ni da vičeš na decu! To je zvanično i tako je u zakonu. Ima još toga što nama deluje sumanuto. Na primer, dete od 1. do 4. razreda osnovne škole ne sme da padne na popravni, bez saglasnosti oba roditelja. Škola je postala samo obrazovna ustanova, a ne vaspitno - obrazovna ustanova. Nastavnom kadru je oduzeto svako pravo. Nemaju pravo da dete pošalju kod psihologa, ne smeju da ga izbace sa časa", govorio je muzičar u pomenutoj emisiji.

"Hoću da, koliko god je u mogućnosti, škola garantuje bezbednost. Teško je pričati u ovom trenutku. Kada su deca u školi, to je jedini trenutak kada neko od roditelja nije sa njima. U svakom trenutku smo mi roditelji odgovorni za ono šta ono radi. Ali kada nije sa mnom, onda sam tu 'štafetu' predao nekom, a ako taj neko nema nikakvo zakonsko ovlašćenje da radi svoj posao, onda smo kao društvo u problemu! Nešto mora. Ne kažem da treba da dobiješ dnevnikom po glavi od učitelja, ali pravo nije okean bez obale i nosi određene obaveze. Meni kao laiku pada na pamet suspenzija đaka. Izvoli, napolje... Maloj deci je potrebno vođstvo", izneo je Kon svoje razmišljanje.

Neke od fotografija Markove supruge, voditeljke Milice Kon, pogledajte u galeriji ispod.

Youtube/Printscreen/K1 Televizija, Instagram/Milica Kon Milica Kon

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna