Sinu Grega Volisa je postavljena dijagnoza autizma kad je napunio četiri godine. Čuveni britanski kulinar i voditelj odlučio je da prekine televizijsku karijeru da bi se posvetio malom Sidu.

Dečak još ne govori i nije poznato da li će uopšte progovoriti, ali Greg kaže da se on i supruga Ana još tome nadaju. Ovo mu je četvrti brak - sa Kristinom je bio u braku manje od godinu dana, sa Denis pet, a sa Hajdi godinu dana. Ana-Mari i on su se uzeli 2016. godine.

Sid je njemu četvrto dete, dok je supruzi prvenac, a javnosti je otkrio da imaju problema s detetom prošle godine."Nismo mogli da dobijemo zvaničnu dijagnozu za njega sve dok mu nije bilo tri godine", objasnio je Greg tada. "Već kad je napunio godinu dana, imali smo teškoća, ali u Velikoj Britaniji se ne može, po zakonu, postaviti dijagnoza autizma dok dete ne napuni dve i po godine."

greg volis sin i zena 2-min.jpg
Instagram / greggawallace 

"Dete se nije reagovalo kad smo ga dozivali po imenu, kao ni na igru sakrivanja lica", priča poznati voditelj. "Prohodao je, počeo da trči unaokolo, ali generalno zaostaje u razvoju. I ne govori."

Greg je pun ljubavi dok dodaje: "Ali on je presladak, voli da se mazi, srećan je. Kad hoće nešto, uhvati te za ruku i vodi te. Savetujem svima koji misle da imaju neki problem, da obavezno odu kod nekoga", podseća Greg.

sin grega volisa ima autizam-min.jpg
Instagram / greggawallace 

Dijagnozu su i on i supruga vrlo teško primili. "U prvi mah je kao da treba da ga ožalite. Pomislite - bože, to nije dete kakvo smo mislili da imamo", priseća se. 

Novinari su direktno pitali Grega (58) da li misli da postoji veza između Sidovog autizma i njegovih godina. Pritom su ga podsetili na istraživanje iz 2006. godine koje ukazuje da je kod muškarca starijih od 50 godina rizik od autizma kod potomaka deset puta veći nego kod duplo mlađih očeva. Međutim, danska studija iz 2012. godine navodi da starost roditelja oba pola može biti faktor rizika od autizma kod deteta.

zena grega volisa-min.jpg
Instagram / greggawallace 

"Možda sam ja kriv što moj sin Sid ima autizam", odgovorio je Greg. "Ali mene to ne muči. Krivicom se bave samo bog i mala deca. Mom sinu neće biti bolje ako kažemo da je to moja greška", zaključuje voditelj. Odlučio je da napusti posao i kreira svoju aplikaciju za mršavljenje i velnes, jer će tako moći da provodi više vremena sa detetom.

sin grega volisa ima autizam 3-min.jpg
Instagram / greggawallace 

Lekari upozoravaju da su ovo znaci ponašanja kod deteta na koje roditelji treba da obrate pažnju:

  • neobične reakcije na miris, ukus, zvuk ili osećaj
  • teškoće pri prilagođavanju na promene
  • nemogućnost da ponove ono što im se kaže
  • teškoće u izražavanju želja rečima ili pokretima
  • nemogućnost da govore o svojim osećanjima
  • izbegavanje direktnog pogleda u oči
  • želja za samoćom.

Tekst: Lepa&Srećna