U martu 2022. godine objavljeno je da slavni glumac Brus Vilis odlazi u penziju zbog dijagnoze afazije, da bi kasnije bilo otkriveno da je u pitanju frontotemporalna demencija.

Frontotemporalna demencija u odnosu na Alchajmerovu bolest ima veći uticaj na ličnost, ponašanje i jezičke funkcije nego na pamćenje, što je jedna od najvažnijih odlika Alchajmera. Takođe, oštećenja trpe apstraktno razmišljanje i pažnja, a odgovori su konfuzni. Orjentacija može da bude dosta očuvana, kao i motoričke sposobnosti, međutim, postoje veliki problemi u određivanju prioriteta, obradi i sprovođenju zadataka.

Porodica Brusa Vilisa otkrila je, međutim, da u početku nije primetila nijedan od prvih simptoma. Glumčeva ćerka Talula Vilis, koju ima iz braka sa Demi Mur, za "Vog" je otkrila da je godinama pre dijagnoze demencije njen tata pokazivao zabrinjavajuće ponašanje koje su njegovi voljeni odbacili kao nešto drugo.

Prve fotografije Brusa Vilisa nakon što je prekinuo karijeru
Profimedia 

"Znam da nešto nije u redu već duže vreme", počela je Talula, objašnjavajući da je bolest njenog oca "počela sa nekom vrstom nejasnog neodaziva". Ona navodi da je mislila da je njegova nezainteresovanost za nju posledica njegovog ponovnog braka i dve ćerke koje je dobio sa suprugom Emom Heming Vilis.

U početku je, ispričala je Talula, porodica Vilisovu nezainteresovanost pripisivala onome što ona naziva "holivudskim gubitkom sluha", zbog godina rada na glasnim filmskim setovima.

"Sve vreme, međutim, moj tata se tiho mučio", ispričala je Vilisova ćerka.

Talula je rekla da, iako je njen otac bio podvrgnut svim vrstama kognitivnog testiranja, niko nije znao šta nije u redu. U međuvremenu, i sama Talula se suočavala sa zdravstvenim problemima koji su joj otežavali da se fokusira na pad svog slavnog oca.

"Istina je da sam i sama bila previše bolesna da bih to mogla da podnesem", rekla je ona, objašnjavajući da se godinama bori sa anoreksijom.

Nakon što je provela neko vreme u centru za oporavak u Teksasu, Talula je istakla da se sada oporavlja.

"Oporavak je verovatno doživotan, ali sada imam alate da budem prisutna u svim aspektima svog života, a posebno onim koji se tiču mog oca. U prošlosti sam se toliko bojala da ću biti uništena od tuge, ali sada konačno osećam da on može da se osloni na mene", rekla je ćerka slavnog glumca.

Udaje se ćerka Brusa Vilisa
Youtube/Printscreen/The Late Show with Stephen Colbert/Instagram/tallulah 

Ovih dana Talula provodi vreme praveći mnoštvo fotografija u kući svog oca i čuva svaku njegovu poruku sa govorne pošte.

"Pokušavam sve da dokumentujem, da napravim snimak za dane kada on ne bude tu, da me podseti na njega i na nas", rekla je ona, i dodala da je otac i dalje prepoznaje i da se ozari kada ona uđe u sobu.

Talula je objasnila da, za razliku od ljudi sa Alchajmerovom bolešću, oni koji pate od frontotemporalne demencije često nastavljaju da znaju ko su njihovi voljeni.

Rođendan Bursa Vilisa
Profimedia / Dan Grytsku / Alamy / Alamy / 

"Bar u ranoj fazi bolesti, frontotemporalnu demenciju karakterišu jezički i motorički deficiti, dok Alchajmera karakteriše veći gubitak pamćenja", rekla je ona i dodala:

"Imam nadu za svog oca. Uvek sam prepoznavala elemente njegove ličnosti u sebi i znam da bismo bili jako dobri prijatelji samo da ima više vremena. Bio je kul i šarmantan, uglađen i moderan, sladak i pomalo otkačen. To su geni koje sam nasledila od njega."

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna