Vest o smrti Tine Tarner je obišla svet. Preminula je u 84. godini, u svojoj kući u Švajcarskoj, a na Instagramu je objavljeno da će biti sahranjena u prisustvu porodice i najbližih prijatelja.

Upravo na ovoj društvenoj mreži, na kojoj je legendarnu pevačicu pratilo više od milion ljudi, objavljena je i njena poslednja lična poruka. Upozorila je sve na "veliku opasnost".

"Danas je Svetski dan zdravlja bubrega", objavila je 9. marta. "A zašto je to važno? Zato što bubrezi propadaju bez bola. I zato vam kažem baš danas - pokažite ljubav prema svojim bubrezima. Oni to zaslužuju.

Moji bubrezi su stradali, jer nisam shvatala da visok pritisak treba da lečim uz pomoć konvencionalne medicine. Velika je opasnost u koju sam sebe dovela zato sam odbijala da se suočim sa realnošću - da su mi potrebni lekovi, svakog dana, i to do kraja života.

tina tarner 0453195663-min.jpg
Profimedia 

Verovala sam predugo da je moje telo nedodirljivo, da je neuništiva tvrđava. I zato sam presrećna što mogu da podržim svetsku kampanju posvećenu zdravlju bubrega", piše Tina svojim obožavateljima.

Dugo je patila od hipertenzije, ali nije to shvatala ozbiljno. Prve lekove, koji su joj prepisani 1985. godine, nije ni uzimala. Kad je doživela moždani udar, ispostavilo se da su bubrezi već izgubili 35 odsto funkcije.

Tada je počela da pije lekove za pritisak, ali joj nisu prijali. Osećala se tromo i pospano, pa joj je prijatelj savetovao da pređe na homeopatiju. Na sledećoj kontroli je očekivala dobre rezultate, ali se ispostavilo da joj homeopatija nije pomogla nimalo "Retko kad sam pravila tolike greške u životu", priča Tina. "Nekontrolisana hipertenzija mi je uništila bubrege. Završila sam na ivici života i smrti."

tina tarner 0059880147-min.jpg
Profimedia 

Tek tada je saznala da je i hronični zastoj bubrega "tihi ubica", jer se simptomi jave tek kad je već izgubljeno 80 odsto tkiva bubrega. Uz karcinom creva koji joj je otkriven 2016. godine, Tina je bila skoro osuđena na smrt. Priželjkivala je "potpomognuto samoubistvo", tojest eutanaziju koja je u Švajcarskoj, gde je živela, legalna.

profimedia-0170560632-min.jpg
Profimedia 

Život joj je spasao suprug, Ervin Bah koji joj je donirao bubreg. Posle skoro 30 godina ljubavi, on nije oklevao ni trenutka.

Transplantacija je uspela, ali mesecima je nakon toga organizam pokušavao da odbaci bubreg. Tina je često imala mučnine i vrtoglavice, napade straha, mučila ju je zaboravnost. Do kraja života je pila lekove.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna