Mnoge poznate osobe su pretrpele zlostavljanje i svoje iskustvo podelile sa javnošću kako bi sve žrtve videle da uvek postoji svetlo na kraju tunela. Samo treba da pronađu u sebi hrabrost.

Tina Tarner je još kao devojčica bila svedok porodičnog nasilja. Njen otac je često tukao njenu majku, ali i ona mu je uzvraćala. Na kraju je Tinina majka skupila hrabrost i razvela se, ali je ostavila Tinu i njenu sestru sa ocem. Kasnije je poznata pevačica doživela identičnu situaciju sa svojom bivšim mužem, Ajkom Tarnerom.

Čim su se upoznali Ajk je video potencijal u njoj i ponudio joj da peva u njegovom bendu. Shvata da je našao zvezdu koja će i njega učiniti popularnim, a ujedno mu biti i izvor prihoda. Tina se ubrzo seli kod njega i njih dvoje započinju samostalnu karijeru. Menja svoje ime u Ajk, a njeno u Tina i dodaje joj svoje prezime. On je zaštitio prava na korišćenje tog imena kako bi je posedovao. Ajk je znao da zavisi od nje i to nije mogao da podnese. Psihičkim i fizičkim maltretiranjem stvarao je strah kod Tine da ga nikada ne napusti. Čak je i svu zaradu zadržavao za sebe kako bi ona i finansijski zavisila od njega.

Prvi put ju je prebio šezdesetih godina kada su snimali pesmu Fool in love i nakon toga batine postaju učestale. Kako je njihova karijera išla uzlaznom putanjom, njihov privatan život bio je sve gori. Batine su bile skoro svakodnevne kao i vređanje. Lomljenje nosa, udarci u glavu, polomljena vilica, masnice po licu je bila Tinina svakodnevnica. U toku rasprave Ajk je bacio vrelu kafu po njenom licu i tada je zadobila opekotine trećeg stepena. Zajednički prijatelji su znali šta se dešava, ali nisu mogli da joj pomognu jer je to dovodilo do većeg gneva i strašnijih batina. Psihička poniženja su joj teže padala od batina. Na dan njihovog venčanja, koje se odigralo u nekoj maloj prljavoj opštini u Meksiku, on ju je odveo u javnu kuću i terao da čeka dok se on zabvalja. Ono što ju je najviše pogodilo je kada je posle nekoliko godina zajedničkog života doveo svoje dve ljubavnice u njihov dom da žive kao jedna srećna mala porodica. Nakon svih poniženja i batina, Tina Tarner, je jedini spas videla u samoubistvu. Na sreću, hitna pomoć je stigla na vreme. U njoj se tada budi želja za borbom i ona skuplja hrabrost da ga napusti. Prelomni trenutak u njenom životu je bio kada su bili na turneji i kada je Ajk mučki pretukao u hotelskoj sobi. Tada je odlučila da neće više da ga trpi i kada je zaspao ona se iskrala iz sobe i pobegla sa svega 36 centi u džepu. Prijatelji joj plaćaju kartu za povratak u Los Anđeles i ona podnosi zahtev za razvod 1975 godine. Ostavlja mu sve pare i preuzima dug zbog prekida turneje na sebe, ali jedino što želi je zadrži ime na koje on ima pravo. Sud joj je odobrio taj zahtev. Prvih par godina joj ne ide baš najbolje, ali ona nije odustajala. Posle svega je postala pravi borac i od 1983. godine počinje da niže uspehe i postaje kraljica rokenrola.

Iako je preživela teško detinjstvo, problematičan brak koji je trajao 16 godina, samoubistvo prvog sina i transplataciju bubrega ona i dalje ima osmeh na licu. Pronalazi i novu ljubav i konačno uživa u svom životu nakon svih prepreka. Nikoga ne krivi, prihvata svoju sudbinu i gleda pozitivno na život.

Tinina poruka za sve žrtve zlostavljanja je: “Ništa ne može da bude gore od situacije u kojoj se trenutno nalazite.”
Takođe poručuje: “Ako se pokupiš i odeš, ako se izdigneš iz pepela, život će ti stvoriti nove prilike.”

Žrtvama zlostavljanja je tokom karantina, koji je posledica širenja korona virusa, najteže jer ostaju zarobljene u četiri zida sa svojim agresivnim partnerima. U mnogim zemljama je zabeležen porast slučajeva porodičnog nasilja. Pronađite hrabrost jer #tisibitna i poslušajte savet čuvene pevačice koja vas podseća da nijedna situacija nije gora od one u kojoj se trenutno nalazite.

Zato pozovite sledeće brojeve telefona:

Nacionalni SOS broj: 0800-222-003

SIGURNE KUĆE:

Beograd: 062/304 650 broj je dostupan 0-24
Novi Sad: 021/ 6465 746
Pančevo: 013 319 843
Sombor: 062/787 375
Smederevo: 062/608080
Zrenjanin: 064/6488 104
Kragujevac: 065/ 6120 490
Niš: 018 521 210
Leskovac: 064/8986 697
Vranje: 064/8012 962