"Niko mi neće verovati, nikad neću dobiti posao." Ovim rečima je svakog dana ubeđivala sebe da mora da ćuti kad ju je seksualno napastvovao moćni menadžer u Holivudu.

Istim tim rečima, počinje svoju ispovest Bruk Šilds koja je kao vrlo mlada devojka dobila izrazito seksualizovane uloge u Holivudu. U filmu "Slatka mala" igrala je devojčicu prostituku, a glavna uloga u "Plavoj laguni" pretvorila ju je u pravi fenomen.

Dugo se opirala ponudama da snimi dokumentarni film o svom životu, a pristala je da progovori o silovanju tek u 57. godini. "Trebalo mi je mnogo vremena da preradimo ono što mi se dogodilo u dvadesetim godinama", priča Bruk za magazin "Pipl".

bruk silds 0098315282-min.jpg
Profimedia, Courtesy Everett Collection 

Kad ju je silovao holivudski moćnik, glumica se, kaže, nije ni opirala. "Samo sam se zamrzla", kaže Šilds koja sada oseća daleko veći bes nego što je tada mogla.

"Tek sam diplomirala na Univerzitetu Prinston i nisam mogla da dobijem posao", priča Bruk. "Karijera mi nije baš išla." Prihvatila je poziv na večeru holivudskog menadžera, misleći da je reč o ponudi za posao.

Posle večere, pozvao ju je u svoju hotelsku sobu i ponudio da odatle pozove sebi taksi. Tu ju je i napastvovao.

"Okrivila sam samu sebe. Nije trebalo da to uradim. Zašto sam se popela gore s njim? Nije trebalo ni da pijem tokom večere", priča Šilds.

"U takvoj situaciji možeš ili da se boriš ili da pobegneš. Za mene borba nije bila opcija pa sam samo odlučila da napustim svoje telo. Nisam bila tu. To se nije dogodilo", priseća se Šilds.

bruk silds 0762345653-min.jpg
Profimedia 

Još kao mala, naučila se da se "distancira" od sopstvenog tela zbog ogromne pažnje koju je privlačila njena lepota. "Razdvajala sam sebe od svog izgleda i od svoje seksualnosti", kaže glumica. "Zatvarala sam se."

O incidentu je ispričala samo jednom prijatelju, Gevinu Debejkeru, koji joj je bio blizak prijatelj.

"Toliko dugo su je procenjivali i osuđivali milioni ljudi", kaže Gevin u dokumentarnom filmu o njoj. "Zato je stvarno bilo teško da je gledate kako presuđuje sama sebi. Sad je lekovito videti je da konačno dolazi do prave istine."

Glumica kaže da je poželela da ispriča svoje iskustvo u nadi da će pomoći drugima da se ne osećaju usanljeni. "Svi preživljavaju svoju traumu na različiti način kroz vreme. Želim da se založim za pravo drugih žena da ispričaju svoju istinu", objašnjava Bruk.

Tekst: Lepa&Srećna