Malo koja srpska glumica je imala privilegiju da nakon dve decenije života i rada u inostranstvu bude dočekana sa toliko oduševljenja kao Branka Katić. Njene uloge su maestralne, a na 76. rođendanu Beogradskog dramskog pozorišta za ulogu Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja" je nagrađena. Priznanja joj znače jer kako kaže nesigurnost uvek postoji.

"Uvek, ali mislim da smo svi takvi. Neko ko je siguran da je najbolji i da ništa više nema da nauči, neka izvine svi takvi, ali mislim da su to budale! Niko i ništa nije savršeno. Živimo u ludom svetu, prepunom nesigurnosti, ratova, prirodnih nepogoda... Ne znam odakle crpeti tu sigurnost? Treba biti dobar u izborima koje praviš i svako treba da nađe svoj mikrokosmos u kome će sa najbližima da bude bezbeda", rekla je za "Informer" glumica koja se prisetila saveta koji joj je dao Rade Šerbedžija koji joj je četiri godine bio profesor glume na Akademiji.

"Bilo ih je mnogo, ali prvo što nam je rekao bilo je: 'Niko ne može da vas nauči glumi, taj talenat ili imate ili nemate, ali ja mogu da vam ponudim jedan život, koji ćemo proživeti zajedno'. I to su zaista bile četiri najluđe godine mog života. Putovali smo po celom svetu s Narodnim pozorištem Subotice. Brinuo je o nama i nikada ni prema kome nije bio grub", rekla je glumica čija karijera je počela na nesvakidašnji način. Njena majka je pročitala oglas u "Politici" i naterala je da se prijavi. 

"Ušetala sam u dvorište gde je bilo oko 600 – 700 devojčica i ne znam ni sama kako, prva sam se provukla do reditelja Mihaila Vukobratovića. Rekla sam mu: Ja sam sigurna da sam savršena za ovu ulogu. Kažite mi samo koja je i šta treba da uradim. Takvo samopouzdanje samo kao dete možeš da imaš", seća se glumica danas.

Branka Katić
Youtube / Printscreen / TV Prva 

Upravo u ovom filmu, pod nazivom "Nije lako sa muškarcima", majku joj je glumila velika Milena Dravić.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna