Da iza svakog muškarca stoji uspešna žena dokazano je i na primeru poslednjeg predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova. Centralno mesto u njegovom životu, sve do smrti zauzimala je supruga Raisia Gorbačov. Upoznali su se tokom studija, ali ona nije bila oduševljenja njime.

"Moram reći da tada, na prvom sastanku, nije pokazala interesovanje za mene. Pokušao sam da ne pokažem da je na mene odmah ostavila ogroman utisak", zabeležio je Gorbačov u svojoj knjizi.

Ali mu je Raisa posle kratkog zabavljanja rekla: "Znaš, mi više ne treba da se viđamo. Bilo mi je lepo sa tobom. Ponovo sam se vratila u život. Teško sam podnela raskid sa mladićem u koga sam imala poverenja. Ne bih mogla da podnesem još jedan takav raskid. Bolje je da prekinemo sada, dok još nije kasno", rekla je Raisa koja je mišljenje kasnije promenila. Da gaji emocije prema Mihailu shvatila je kada se suprotstavio nasilnicima koju su njegovog druga Volođu Libermana izbacili iz tramvaja zbog jevrejskog porekla.

"Tu sam uočila njegovo dostojanstvo, da ima vlastito mišljenje, da se ne plaši da ga pokaže i da poštuje svoje drugove", napisala je Raisa Maksimovna.

Za Mihaila ona je bila sve: životna podrška i saputnik

"Išli smo kroz ceo život držeći se za ruke – rekao je Gorbačov u dokumentarcu iz 2012. godine. – Imala je u sebi nešto veličanstveno... Bila je kao princeza"

Par se venčao 1953. godine, a Raisa je zatrudnela godinu dana kasnije. Međutim, nakon što je Raisa bolovala od reume i srčanih komplikacija, lekari su se uplašili za njeno zdravlje i preporučili prekid trudnoće. Supružnici su bili prinuđeni da pristanu. Tako su izgubili dečaka koga je Mihail sanjao da nazove Sergej. Jedidnu ćerku Irinu dobili su 1957. godine.

Životna priča Rasie Gorbačov
Profimedia 

Gorbačov je 1985. godine postao generalni sekretar partije i preuzeo najveću državu sveta i drugu supersilu, sve vreme s Raisom kao najvećom podrškom.

"Celog života, gde god da sam bio, Raisa i ja smo bili u kontaktu. Kad sam postao generalni sekretar i predsednik, zvao bih Raisu dva-tri puta dnevno ili bi ona pozvala mene", otkrio je jednom prilikom Gorbačov koji je demantovao da je Raisa stajala iza njegovih političkih odluka.

Kada je Gorbačov došao na čelo Svojetskog saveza, Raisa je preuzlea ulogu prve dame. Ispunjavala je svoje dužnosti, ponašala se uvek odmereno, ali je njeno ponašanje nerviralo je žene iz Sovjetskog saveza. Pre svega im se nije dopadalo kako se oblači, a govorilo se da su milioni iz državne kase potrošeni na njenu odeću.

"Postoji mnogo mitova i nagađanja o nekim mojim izuzetnim sklonostima prema vilama, vikendicama, luksuznoj odeći, nakitu. Nisam nosila Iv Sen Loren, kako su tvrdili novinari... Oblačile su me zanatlije iz ateljea na Кuznjeckom mostu“, rekla je Raisa iu intervjuu godinama kasnije.

Životna priča Rasie Gorbačov
Profimedia 

Tokom neuspelog puča protiv Gorbačova 1991. godine, Raisa se razbolela, i doživela moždani udar. Izgubila je moć govora, a 1999. dijagnostikovana joj je leukemija. Preminula je nedugo potom, sa 67 godina.

"Iznova i iznova se vraćam na poslednje dane Raisinog života i mučenja kroz koje je morala da prođe. Šta sam više mogao da uradim ili ne uradim da izbegnem ovu užasnu sudbinu? Nikada se u životu nisam osećao tako usamljeno... Nadam se da ćemo se ponovo sresti", oprostio se Gorbačov od svoje životne ljubavi.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna