"Osamdesete godine su za nas bile najbolje godine života. Od odlaska Titovog do pojave Miloševića, mi smo se osećali apsolutno kao centar sveta što se tiče bilo čega što smo se dohvatili." Ovim rečima opisuje svoju mladost Svetozar Cvetković, glumac koji je baš 1980. godine diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

U njegovom najbližem okruženju je bilo mnogo zanimljivih i danas poznatih ličnosti, a naročito rokera koji su obeležili našu muzičku scenu tog vremena.

Posebno je bio blizak sa Margitom Stefanović, članicom muzičke grupe "Ekaterina Velika", poznate i pod skraćenicom EKV. O životu i smrti nezaboravne Megi priča potresnim rečima.

Do kraja svog života, bila je deo mog života.

"Upoznao sam je kada sam ja imao 18, a ona 17 godina. Ona je svojom pojavom nosila nešto što niko nije nosio sa sobom. Nosila je jednu superiornu inteligenciju i praktično je od tada, do kraja njenog života bila deo mog života i deo saznanja o tome kako jedan veliki talenat, jedan veliki um, može potpuno da se uruši pod dejstvom sredine i jake hemije", ispričao je Cvetković u emisiji "Ko sam tebi šta sam sebi".

margita savic-min.jpg
Youtube / Zadužbina Milana Mladenovića 

"Neverovatno je kako droga može da sruši upravo tu inteligenciju, taj majndset i njenu spoljašnost koja je izgledala fascinantno svakome sa kim je ona došla u dodir. Ona je bila jedan od najboljih učenika muzičke škole zajedno sa Ivom Pogorelićem, dobila je poziv da nastavi svoje školovanje u Moskvi, ali njena majka to nije dozvolila", podseća se glumac.

"Njen otac je bio čuveni reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi, ne da optužujem njenu majku, ali ona je bila baš ono što se zove stroga majka.

lazar cvetkovic 3-min.jpg
Youtube / K1 

Sve ono čega bi se Margita dohvatila to je imalo poseban pečat i to se videlo na tim njihovim pločama EKV-a. Ona je završila i arhitekturu i bila jedan od najboljih studenata, opet je usledio jedan od poziva da ode u Japan, ona nije otišla u Japan, dobila je jednu od najboljih nagrada u Japanu.

Ali je ostala tu gde je, napravila sa svojim drugarima to što je napravila, ostavila najbolje moguće tragove muzike 80-ih godina, koja postoji i danas. Ta tragična sudbina gotovo svih članova iz različitih razloga, nju je dočekala kada ih je skoro sve iz te prve postave ispratila."

ekv-min.jpg
Youtube / Zadužbina Milana Mladenovića 

Po Cvetkovićevim rečima, Margitin tragičan kraj je zaista nešto bi moglo samo na filmu da se opiše. "Ja sam u svemu što sam radio pokušao da saznam nešto što se zove istina, što jesam saznao, što je bilo jako teško i bolno. To je bilo sa jedne strane.

Sa druge strane sam pokušavao da taj njen život ne ode totalno strmoglavo dole, ali u tome nisam uspevao", kaže Cvetković.

Kako je saznao da se Margita odala heroinu? "Saznao sam tako što je ona to meni rekla", kaže glumac. "To se ne govori, ali to je neprijatan trenutak, ako pogledate snimke njene na Jutjubu, videćete kako ona svira, da su joj rukavi uvek gotovo preko prstiju. Ona je meni u jednom trenutku pokazala šake i pokazala mi tri bukvalno štepa kao sa mašine za šivenje.

Krenula je iz stana u kojem je trećinu od 50m2 zauzimao koncertni klavir. Završila je u garaži u Borči.

To mi je i sada neprijatno da govorim, ali to je upozoravajuća činjenica, jer nešto što sam najlepše u životu doživeo, što se tiče bilo koje osobe sa kojom sam bio blizak, potpuno se urušilo sa tim štepovima, koji nisu postojali samo na šakama, nego su postojali i na njenim stopalima i tome se nije video kraj zapravo.

Znam da će mnogi njeni vršnjaci, koji su danas živi, biti jako ljuti zbog toga što sam ovo ispričao, ali mislim da je to upozoravajuće i da mora da bude otrežnjujuće i da je to nešto što i danas najviše preti svim tim generacijama, koje iz adolescencije prelaze u period svojih stvarnih života i svoje stvarene budućnosti. Mislim da budućnost sa drogom ne postoji", zaključuje Cvetković.

Kako je saznao za smrt Magi iz EKV? "Igrao sam predstavu `Tajna crne ruke` i došao sam posle predstave u garderobu, kolega mi je rekao `Cvele, bila je jedna devojka i ostavila je ovu cedulju za tebe`.

Otvorio sam tu cedulju, na njoj je pisalo, `Magi je umrla`. To je bio moj susret sa tim, ali moram da kažem najtragičnije osećanje koje sam imao u tome je to da je meni u tom trenutku laknulo, jer sam sve vreme saosećao i osećao težinu tog života i načina života kako se odvijao.

Ona je bila iz jedne umetničke porodice, jedne slobodarske porodice, kreativne porodice iz jednog stana koji je bio 50 kvadrata u kojem je više od trećine tog stana zahvatao koncertni klavir.

Znači iz svega toga je ona završila u jednoj garaži u Borči i odatle na Infektivnoj klinici u Beogradu i u Domu za stare, gde je prosto nestala, to je najtragičnija sudbina sa kojom sam se ja susreo i sa kojom sam bio jako blizak sve te godine", rekao je Cvetković.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna