Brazilska fudbalska ikona Pele moraće da ostane u bolnici tokom božićnih praznika, jer mu se zdravstveno stanje pogoršalo zbog karcinoma debelog creva. Lekari kažu da srce i bubrezi ne funkcionišu kako treba.

Slavni igrač, punog imena Edson Arants do Nasimiento, podvrgnut je operaciji tumora debelog creva u septembru 2021. godine. Od tada, nekoliko puta je ponovo smeštan u bolnicu zbog različitih terapija. Krajem novembra, njegova ćerka Keli je objavila da je opet hospitalizovan.

"Nije ništa urgentno u pitanju", izjavila je tada. "Nema loših prognoza. Njemu u bolnici podešavaju terapiju. Ja ću tamo provesti Novu godinu i obećavam da ću objaviti na Instagramu slike", navela je ona.

pele i cerka keli-min.jpg
Instagram / iamkelynascimento 

Početkom decembra, i Pele je objavio utešnu poruku na svom Instagram profilu. "Prijatelji moji, želim da svi budete mirni i pozitivni", napisao je slavni Brazilac koji sad ima 82 godine. "Snažan sam, pun nade i uzimam terapiju kao i obično. Verujem u boga i svaka od vaših poruka ljubavi koje stižu iz celog sveta daje mi novu energiju", napisao je Pele, zahvalivši lekarima i medicinskim sestrama na odličnoj nezi.

Pele je tada smešten u bolnicu zbog oticanja, a lekari su hteli i da procene da li je hemoterapija dala željene rezultate. Što se ranije otkrije rak debelog creva, to su bolje prognoze za lečenje.

Prvi simptomi su promene u stolici, bilo da se javi zatvor ili proliv ili se samo promeni konzistecija. Znak za alarm je pojava krvi u stolici ili na rektumu, kao i osećaj da niste potpuno ispraznili crevo. Gasovi, grčevi i bol u stomaku su, takođe, razlog za posetu lekaru.

Opšta slabost organizma i hronični umor mogu, takođe, biti znak upozorenja.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna