Milan Radulović Laća, sin Marine Tucaković, koji je pronađen mrtav u Tel Avivu, u Izraelu, otvoreno je govorio o svojoj zavisnosti od heroina. Sa ovom drogom on se susreo veoma rano, a u sedamnaestoj godini je postao narkoman.

Heroin se može uneti u telo pomoću šprica, ubrizgavanjem u venu, ali i pušenjem ili ušmrkavanjem. Lekari upozoravaju da psihička zavisnost nastaje odmah, jer se doživljava osećaj neverovatnog blaženstva, a svi problemi "nestaju". Upravo zbog ovakvog delovanja se Laćin otac Aleksandar Radulović Futa i plašio nakon smrti Marine Tucaković. Sin je verovao da je bio odgovoran za njenu smrt i jako je teško to podneo.

Laća se lečio od narkomanije. Marina je organizovala prvo dva pokušaja lečenja kod kuće, a zatim je Milan bio i hospitalizovan. Starijeg sina, Miloša, našla je mrtvog u njegovoj sobi kad je imao 24 godine. Nikada nije želela da vidi rezultate obdukcije.

sahrana marine tucakovic aleksandar futa radulovic
MONDO / Stefan Stojanović 

Međutim, godinama kasnije, sinu Milanu je otvoreno prigovorila da je zbog njega završila u bolnici. Laća je s tugom govorio o majci, a njegova poslednja objava na Tviteru se možda odnosi upravo na nju. "Bez imena. Ma samo bez uspomena", napisao je Laća.

Zavisno od količine uzete droge, efekti heroina traju od tri do šest sati. U prvoj fazi, zavisnik oseća euforiju, a zatim budu duže pospani i prijatno umorni. Tada disanje može da bude opasno usporeno, što ponekad dovodi čak i do smrti. Zatim osoba pada u san, posle kojeg se budi umorna i depresivna. Uz anksioznost i strah, javlja se i snažna želja za ponovnim uzimanjem heroina.

Osoba pod dejstvom ove droge ima izmenjen govor, zvuči i izgleda uspavano, zenice su smanjene, a kapci poluzatvoreni. Javlja se snažna želja za slatkišima, kao i svrab. Zavisnik inače gubi na težini, nema interes za bilo šta drugo sem za nabavku droge.

U vreme apstinencijalne krize, sipmtomi liče na težak grip. - malaksalost, bol u mišićima i kostima. Osoba se znoji, povraća, ima proliv. 

Za smrt od heroina lekari kažu da je jedna od najbržih. Znaci "overdoza" kako se, u žargonu, naziva predoziranje (na engleskom, overdose) su:

  • usporeno disanje,
  • krkljanje,
  • uske zenice i
  • pomodrele usne.

Osoba se sruši i poplavi i niko ne može da je probudi iz tog stanja. Treba odmah pozvati hitnu pomoć, kojoj će biti od pomoći sve potrebne informacijama, pre svega o tome šta je ugroženi uzeo.

Ako je ugroženi u nesvesti i diše, treba mu skinuti povez ako je još na ruci. Zatim ga valja okrenuti na stranu, proveriti da li u ustima ima nešto što može da ga uguši. Ne treba davati nikakvu hranu ili piće, ništa ne ubrizgavati.

Opasne su ne samo povećane doze heroina već i mešavine koje dileri prave radi što veće zarade - nekad sa praškom za pecivo, paracetamolom ili šećerom u prahu. Najstrašnije su kombinacije droge sa opasnom varikinom u prahu ili čak praškom za veš. Smrt može izazvati i doza takvog "krštenog" heroina.

Tekst: Lepa&Srećna