Iva Štrljić poznata je kao neko ko vodi izuzetno zdrav način života - mnogo se kreće i hrani se pravilno, a ove navike usvojila je još kao tinejdžerka, nakon što joj je dijagnostikovana hipotireoza. Hipotireoza je stanje usporenog rada i oslabljene funkcije štitne žlezde, koje dovodi do nedovoljne sekrecije hormona koji su od esencijalnog značaja za zdravlje - tiroksina (T4), trijodtironina (T3) i kalcitonina.

"Od šesnaeste godine bolujem od hipotireoze i na terapiji sam, tada sam dobila i prvu migrenu. Taj period života bio mi je dosta stresan i ne volim ni da ga se sećam. Ono što zbilja ne pamtim jeste period između moje petnaeste i osamnaeste godine jer je bio protkan nizom teskobnih momenata zbog kojih mi je bilo veoma teško. Valjda mi je narav takva da iz sećanja brišem loše stvari, a pamtim samo one lepe", ispričala je Iva pre nekoliko godina za magazin "Story".

Glumica se tom prilikom prisetila i trenutka kada je saznala svoju dijagnozu, a od tada redovno pije lekove. Kako je ispričala, njen otac Milan Štrljić imao je problema sa štitnom žlezdom, što je umanjilo njen strah.

"Došla sam u bolnicu zbog neverovatnog umora koji sam osećala, a mom temperamentu to nije bilo svojstveno. Nije bilo prirodno da se jedna devojčica oseća tako kako sam se tada osećala ja. Izvadili su mi krv i shvatili o čemu se radi, jer im se ono što su videli nimalo nije dopalo. Moja štitna žlezda uopšte nije radila. Međutim, moj tata Milan je šećeraš i imao je neke drugačije probleme sa štitnom žlezdom, tako da se nisam uplašila. Objašnjeno mi je da moram da pijem lekove i da jednom godišnje obavezno idem na kontrolu, i to je ono što je važno", objasnila je Iva za pomenuti magazin, te navela da je fizička aktivnost jedna od najvažnijih stavki u njenom načinu života.

"Želim da pružim podstrek nekome ko hipotireozu vidi kao nešto što ga sputava u sticanju dobre forme. Prvo, treba slušati svog endokrinologa, onda treba redovno šetati, što više obaveza obavljati peške. Na primer, ja nekad prepešačim i više od sedamnaest kilometara brzim hodom i tu rekreaciju od milja zovem 'kaldrma fitnes'. Pored toga plivam i imam nekoliko svojih vežbi istezanja kojima započinjem svaki dan jer cenim svoju elastičnost i radim na njenom usavršavanju", navela je i dodala:

"Imala sam izuzetne doktore kada sam otkrila hipotireozu i odmah su znali koje lekove da mi prepišu, a i danas uz sebe imam vrsne stručnjake s kojima se konsultujem pre nego što donesem bilo koju odluku. Zbog toga se dobro i osećam."

Još fotografija Ive Štrljić pogledajte u galeriji ispod.

Instagram/ivastrljicofficial Iva Štrljić ima izvajano telo u petoj deceniji

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna