"Gojazni ljudi se pravdaju hormonskim poremećajem, a to je skoro uvek tačno. Taj poremećaj kasnije podržava gojaznost, to je jedan začarani krug." Ovim rečima opisuje svoju bitku za zdravlje Marko Kon. Muzičar je bio "dogurao" do 154 kilograma, a onda je shvatio da je ozbiljno ugrozio zdravlje.

Bolest koju je dobio se veoma teško otkriva. Za dijagnozu dijabetesa tipa tribila je neophodna veoma skupa procedura. "Moj genetski materijal je poslat u Francusku", objasnio je Marko, a tada je počela dijeta i bitka za zdravlje.

"To su bile ozbiljne pripreme, odricanja, saveti lekara, ja sam na endokrinološkom odeljenju dobio lekove, savete, pažnju, to je jedan vrlo naporan proces. Sada je stvar volje održati i znati, da ne treba da počnem da jedem čokoladu od 300 grama. Početak je medicinska stvar, mora da vas savetuje neko ko ozbiljno zna šta radi. Matabolički proces mora da se sredi", kazao je Kon.

Prema njegovim rečima, Teško je na početku promeniti životne navike. "Ne postoji čudotvorna dijeta i mehanizam, bitno je koliko kalorija uneseš tokom dana,  tu nema mnogo pametovanja, sve se svodi na količinu, što je hrana lepša treba je jesti manje. Prvo treba doneti odluku, a onda je se držati", kaže Kon.

marko kon 2.jpg
Instagram / markojkon 

"Da je jednostavno - nije. Ja volim da citiram: ’Nismo debeli zato što jedemo, nego jedemo zato što smo debeli'. Glad koju sam osećao sa 45 kilograma neuporediva je sa onom koju osećam sad", tvrdi Marko.

Tekst: Lepa&Srećna