Ljiljana Habjanović Đurović naziva Svetu Petku svojom zaštitnicom, a njen veliki duhovni preokret povezan sa ovom svetiteljkom dogodio se u oktobru 1995. godine. Tada je pisala roman "Ženski rodoslov" i imala muke sa ovim rukopisom.

Književnica se, jednog dana, rasplakala i počela da moli za pomoć Svetog Nikolu, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog. Iznenada je pomislila - "A zašto se ti, kao žena, ne pomoliš Svetoj Petki?" U molitvi, pred sobom je i ugledala ikonu Svetiteljke u crvenoj haljini, sa plavom maramom.

Tog dana je primila poziv od Dušanke Lukić, kume koja joj je krstila sina, piše Ljiljana za Blic. U poseti manastiru Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina, Dušanka je osetila potrebu da kumi kupi ikonu poštovane svetiteljke. Ispostavilo se da je ikona bila baš kao ona koju je i Ljiljana zamislila.

sveta petka.jpg
Shutterstock , mayamaya 

Nekoliko godina kasnije, ona je i počela knjigu o svetiteljki, koja je ugledala svetlo dana pod nazivom "Petkana". Upravo Ljiljanin sin je i režirao film na osnovu ove knjige. Više od dvadeset godina, svetiteljka je u srcu književnice.

"Sveta Petka ima posebno mesto u mom životu. Molim joj se kada mi je teško. Zahvaljujem joj se kada sam radosna", kaže ona. "Dva puta bila sam u Jašiju, i celivala njene svete mošti. Sanjala sam je još nekoliko puta, i to uvek kada je htela nešto važno da mi kaže. Uglavnom da me usmeri i povede da načinim novi korak na putu vere."

Tekst: Lepa&Srećna