Na dan 27. oktobra, Srpska pravoslavna crkva praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve. Sveta Petka je svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima i čiji se kult neguje vekovima, a mnoge porodice je slave kao krsnu slavu.

Svetiteljki se vernici obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih nevolja, a veruje se da kad neko jednom dozove Svetu Petku, ona kasnije dolazi i nepozvana, kad god porodici preti neka nesreća. Smatra  se naročito zaštitnicom žena koje joj se obraćaju za pomoć i spas.

Na praznik Svete Petke žene ne rade nikakve teške poslove, ne šiju i ne peru veš. U kuhinji se može pripremati jelo, ali vernice ne mese hleb na ovaj dan

Običaji i verovanja na praznik Svete Petke
LepaiSrecna 

U domovima vernih, veče uoči Svete Petke, posle jela se svi prekrste tri puta, a domaćin očita molitvu svetiteljki. Posle molitve, porodica odlazi na spavanje. Glava se uvek tokom spavanja okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu, jer se tako valja. Gde ima dece, soba se okadi tamjanom, da se deca ne bi u snu plašila.

Prema verovanju, snovi koji se te noći sanjaju biće proročki. Narod kaže da devojke treba da sačuvaju mrvice kad pojedu parče hleba namenjenog Svetoj Petki. U snu će zatim videti svoju sudbinu i budućeg muža u snu.

Mnogi se pitaju da li se na praznik Svete Petke posti, a po crkvenom kalendaru se jede mrsna hrana, osim ako praznik pada u sredu ili petak.

Tekst: Lepa&Srećna