"Stalno sam bila umorna, nisam znala u kakvom ću se stanju probuditi sutra." Ovim rečimaSelena Gomez opisuje prvi simptom lupusa, zbog koga će 2017. godine biti podvrgnuta transplantaciji bubrega. Mlada pevačica i glumica je iskusila na početku isto što i skoro svi drugi pacijenti oboleli od ove autoimune bolesti.

Jak umor se objašnjava brojnim faktorima, među kojima su ne samo delovanje bolesti, već i anksioznost koju pacijenti doživljavaju i sledstvenim poremećajem spavanja. Takođe, kod njih je redovno nizak nivo vitamina D, a stalan osećaj umora pojačava i nemogućnost bavljenja fizičkom aktivnošću.

Drugi simptom koji doprinosi osećaju umora je upala i oticanje zglobova - 90 odsto ljudi sa lupusom imaju artritis, pa je neophodno proveriti i druge simptome da bi se postavila jasna dijagnoza. Lupus ugrožava sve organe, ali pacijenti mogu imati različite komplikacije.

selena gomez 0729552008.jpg
Profimedia 

Kad dođe do upale bubrega, kakav je bio slučaj sa Selenom, nije više moguće efikasno izbacivanje toksina i otpadnih proizvoda metabolizma iz tela. Tada se kod pacijenta primećuje tamna boja urina, kao i oticanje oko očiju, na prstima ruku i nogu. Konačna dijagnoza se postavlja na osnovu analize urina i krvi.

Lupus može dovesti i do komplikacija na srcu ili plućima, neuroloških problema kao i do anemije. Ova bolest mnogo češće napada žene - 9 od 10 odraslih pacijenata su ženskog pola. Pored navedenih simptoma, karakteristično je i crvenilo na licu obliku leptira, kao i česta temperatura, obično do 37,4 C.

selena gomez 0706856805.jpg
Profimedia 

Selena se, pored brojnih tegoba izazvanih lupusom, bori i sa anksioznošću i depresivnošću, a konstatovan joj je i bipolarni poremećaj. Ona radi od desete godine života, kada je počela da snima dečije televizijske serije. Zaradila je milione dolara od televizijskih serija, filmova, muzike i reklama. Uživa u fizičkim transformacijama, a njena različita izdanja pogledajte u našoj galeriji slika.

Profimedia Glumica, pevačica, dizajnerka!

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna