Na dan 10. oktobra obeležava se godišnjica smrti Silvane Armenulić, pevačice čija je popularnost ostala legendarna do današnjih dana. Njena tragična pogibija još izaziva tugu, a mediji prenose potresne detalje u vezi s njenom smrću.

Silvanu su, tih sedamsetih godina prošlog veka, voleli skoro svi, a kažu da je Toma Zdravković tiho patio za njom. Čak i oni koji su je ogovarali zbog nešto slobodnijih haljina u to vreme morali su da joj priznaju neporecivu harizmu. Na neki način, kao da su je i oni voleli, ako ništa drugo, kao primer upadljive ženstvenosti. Na dan njene smrti, svi su zanemeli od šoka...

Vest o sudaru u kojem je izgubila život preneta je samo na radio-stanicama, jer za pevačice nije bilo tada mesta na TV Dnevniku. Ipak, ubrzo se saznalo više o detaljima. 

Saobraćajna nesreća se dogodila 10. oktobra 1976. auto-putu Beograd-Niš, kod mjesta Kolari. Fotografija s mesta nesreće i danas kruži internetom. Zajedno s njom poginuli su i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je i vozio auto.

silvana armenulic 2.jpg
Youtube / RTS 

Kako je došlo do toga da Jašarević, kojeg je bio glas da je loš vozač, sedne za volan te večeri? Navodno je, u Požarevcu, gde se snimala emisija RTV Beograd, Silvanu strašno zabolela glava. Zato je prepolovila broj pesama planiranih za nastup i rešila da se vrati za Beograd. Ipak, nije ona mogla da vozi, već je popularni "Jašar" odlučio da je zameni.

"Ford granada" je smrskan u direktnom sudaru sa kamionom, pri brzini od 150 km na sat. 

Priča se da je Silvana tog leta bila u Bugarskoj i zatražila da vidi baba-Vangu. Crne misli su je uvek mučile. "Veliki sam pesimista. Bojim se života, budućnosti, onog što će sutra biti. Strepim da li će ga uopšte biti", kazala je u jednom intervjuu 1972. godine. Kad je kod Vange, konačno, stigla, ova nije htela ni da se okrene ka njoj, a kamoli da joj nešto kaže. 

"Ništa, ništa ne treba ni da platiš. Ne želim da govorim s tobom. Ne sada. Idi i dođi za tri mjeseca. Čekaj! Ustvari, nećeš moći da dođeš. Idi, idi, ako možeš dođi", kazala joj je, navodno, proročica. Silvana se nikad nije vratila.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna