Kraljica Danske Margareta Druga oduzela je deci najstarijeg sina Joakima titule princeva i princeza. Najstariji Nikolaj koga zovu najlepšim princem u Evropi ne krije koliko je tužan zbog onoga što se dogodilo.

"Cela moja porodica i ja smo jako tužni. Mi smo, kao što su i moji roditelji izjavili, u šoku zbog ove odluke koja je došla iznenada. Zbunjen sam i nije mi jasno zašto je ovo moralo da se dogodi", rekao je Nikolaj za danske medije, a zbog svega su se ustalasala i danska javnost. Kraljica Margareta se zbog svega oglasila i objasnila zašto je donela ovako tešku odluku.

"Poslednjih dana je bilo žestokih reakcija na moju odluku o budućem korištenju titula za četvoro dece princa Joakima. Očigledno me to pogađa. Na moju odluku čekalo se dugo. Na prestolu sam 50 godina, pa je prirodno da gledam i unazad i unapred. Moja je dužnost i želja kao kraljice je da osiguram da monarhija nastavi da se oblikuje u skladu s vremenom", objasnila je kraljica u zvaničnom saopštenju i dodala da su unuci njen ponos.

"Ponekad je potrebno doneti teške odluke i uvek će biti teško pronaći pravi trenutak. Nošenje kraljevske titule podrazumeva brojne obaveze i dužnosti koje će ubuduće biti odgovornost manjeg broja članova kraljevske obitelji. Ovo prilagođavanje, koje vidim kao nužnu zaštitu za budućnost monarhije, želim da sprovedem u svoje vreme. Donela sam odluku kao kraljica, majka i baka, ali kao majka i baka podcenila sam koliko se moj najmlađi sin i njegova porodica osećaju pogođenima. To je ostavilo veliki utisak i žao mi je zbog toga. Ne treba sumnjati da su moja deca, snahe i unuci moja velika radost i ponos. Sada se nadam da ćemo mi kao porodica moći da pronađemo mir i sami pronađemo put kroz ovu situaciju", zaključila je kraljica.

Pogledajte fotografije članova danske kraljevske porodice u galeriji ispod.

Profimedia Danska kraljevska porodica

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna