Jelena Đoković je maksimalno posvećena vaspitanju Stefana i Tare, a trudi se da prati i modernu literaturu o odgajanju dece. Tako je i naišla na knjige dr Šafali Sabari, za koje kaže da su u potpunosti promenili njen pogled na roditeljstvo. Ova popularna psihološkinja pokušava da spoji zapadnjačku nauku sa istočnjačkom filozofijom.

Dr Šafali se zalaže za "svesno roditeljstvo" u kojem ćemo preispitati svoje ranije vrednosti i uverenja. Ona podseća sve tate i mame da treba i da slušaju sebe da bi mogli da slušaju svoje dete i obezbede im prostor za odrastanje kakvo zaslužuju. Evo šta je u tome ključno... 

"Ja sam prestala da se borim sa ćerkama oko toga šta će da jedu. Ranije sam se mučila, molila, postavljala ultimatume da progutaju kašiku nekog povrća, a one okretale glavu sa polusažvakanom hranom u ustima", priča jedna majka koja primenjuje principe dr Šafali.

jelena djokovic.jpg
Instagram / jelenadjokovicndf 

"Sad sam napunila frižider i ostavu samo kombinacijama zdrave hrane i puštam ih da izaberu šta će da jedu. Ne samo da je manje stresa, nego mi je mlađa pre neki dan prvi put pojela kuvanu šargerepu. To nije radila još otkako je bila beba. A sad je sama uzela kad je videla koliko svi mi uživamo u tom jelu."

Na sličan način se primenjuje ovo pravilo i u drugim poljima porodičnog života. 

tara djokovic.jpg
Instagram / jelenadjokovicndf 

Deca nisu pritisnuta disciplinom, ali imaju jasne i konzistentne granice u ponašanju. Važno je da te granice uzimaju u obzir njihove potrebe. Tako, nema "pregovaranja" u vezi s količinom sna, urednošću prostora ili ograničenim korišćenjem pametnog telefona, tableta, računara.

"Ja pregovaram s decom oko pitanja kao što su - `mogu li još malo čokolade` ili `hoćeš li da mi pročitaš još jednu priču`", objasnila je jedna sledbenica dr Šafali. "Ne prihvatam da mi kuka za još jednu kockicu, ali se dogovorimo da će dobiti malo više čokolade sutradan. Ili pristanem da pročitam još jednu priču, ako se dogovorimo da neće onda tražiti još jednu."

jelena i novak djokovic.jpg
Instagram / jelenadjokovicndf 

Dr Šafali preporučuje da roditelji meditiraju barem po 15 minuta dnevno, a znamo da to praktikuju i Novak i Jelena. Ona smatra da su ovi principi važni da se kod dece razvije snažna emocionalna otpornost, a onda će oni biti uspešni u svemu što budu želeli da rade. 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna