Prva dama Engleske kraljica Elizabeta

Budući da po tradiciji presto nasleđuje muški potomak, izgledi da ona ikada sedne na tron ocenjeni su kao vrlo mali. Ali bila je omiljena, pa se za svoj treći rođendan našla na naslovnoj strani „Tajmsa”. Kada je 1936. njen stric Edvard VIII abdicirao, njen otac princ Albert postao je kralj Džordž VI, a ona prestolnaslednica. Uživala je u budućoj tituli i živela život princeze sve do trinaeste godine i početka Drugog svetskog rata, kada je evakuisana zajedno sa sestrom, četiri godine mlađom princezom Margaretom. Međutim, 1940. priključila se vojsci, gde je radila kao vozač i mehaničar. Ona je jedina žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku, kao i jedini živi šef države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu.

PROČITAJTE JOŠ:: 5 FATALNIH LJUBAVI U KRALJEVSKOJ PORODICI: neki su se odrekli prestola i porodice, a neke ljubavi su završene tragično

Nekoliko godina kasnije Elizabeta se udala za grčko-danskog princa Filipa, s kojim je u srodstvu u trećem kolenu. Radi braka s njom, princ Filip se odrekao svoje titule, iz pravoslavne vere prešao u anglikansku i postao princ od Edinburga. Mladi par se ubrzo preselio na Maltu, gde je Filip služio u mornarici. Godine 1948. dobili su sina Čarlsa, a dve godine kasnije ćerku Anu. Princeza je počela je da preuzima očeve dužnosti kako se njegovo zdravlje pogoršavalo, a njegova smrt 1953. zatekla ju je u Keniji. Kao kraljica rodila je još dva sina, Endrjua i Edvarda. Njena popularnost počela je naglo da opada 80-ih godina, a bračni problemi njene dece loše su se odrazili na njenu popularnost, pogotovu kada je 1995. naredila princu i princezi od Velsa da se razvedu. Nezadovoljstvo Elizabetinom vladavinom bilo je najveće u trenutku smrti njene snaje, popularne princeze Dajane sredinom 1997. Kraljica je dala intervju uživo na državnoj televiziji i naložila da se zastava na Bakingemskoj palati spusti na pola koplja, što je ranije bilo nezamislivo, i tako popravila svoju sliku u javnosti. 

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta!

PageBreak

Omiljena narodna princeza Lejdi Dajana

Dajana Frensis Spenser rođena je 1. jula 1961. u Norfolku kao treća ćerka u porodici. Otac joj je bio glavni kraljevski konjušar i potomak osme generacije grofova. Kada ga je supruga ostavila zbog prevare, Dajana je kao dete često išla od jednog do drugog roditelja. Princ Čarls se zainteresovao za nju 1980. na golf turniru i ubrzo je predstavio porodici, koja ju je dočekala blagonaklono. Usledila je svadba, a 21. juna 1982. rođenje prvog sina i drugog naslednika krune, princa Vilijama. Ubrzo je pala u postporođajnu depresiju i čak pokušala da se ubije. Veruje se da je Čarls nikada nije voleo, već je ceo život patio za Kamilom Parker Bouls, devojkom iz mladosti, koja nije bila plave krvi. Zbog svoje skromnosti i posvećenosti dobrotvornom radu Dajana je postala popularna, ne samo u Britaniji. Posle rođenja sina Harija 1984. obolela je od bulimije, a krivac je navodno bio Čarls koji je tvrdio da se ugojila. Razvod je usledio 1996. i Čarls je počeo javno da se viđa s Kamilom, koja se takođe razvela. Dajani je oduzeta titula, uz alimentaciju od 20 miliona dolara. Početkom 1997. počela je da se viđa s Dodijem al Fajedom, sinom vlasnika lanca hotela i robnih kuća. U noći 31. avgusta 1997. posle večere u hotelu „Ric" par je stradao u nerazjašnjenoj saobraćajnoj nesreći. Smrt voljene Lejdi Di oplakana je u čitavom svetu. 

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta!