Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle ostalo

OMILJENE I SLAVNE: saznajte ko su moćne žene britanskog dvora

Autor Suzana Obradovic
Autor Suzana Obradovic

Istorija obiluje moćnim muškarcima, ali je i poneka žena uspela da postigne veliki uticaj i bude voljena. Drugu polovinu 20. i početak 21. veka u Velikoj Britaniji obeležile su njih tri.

Izvor: Foto: Profimedia

Prva dama Engleske kraljica Elizabeta

Budući da po tradiciji presto nasleđuje muški potomak, izgledi da ona ikada sedne na tron ocenjeni su kao vrlo mali. Ali bila je omiljena, pa se za svoj treći rođendan našla na naslovnoj strani „Tajmsa”. Kada je 1936. njen stric Edvard VIII abdicirao, njen otac princ Albert postao je kralj Džordž VI, a ona prestolnaslednica. Uživala je u budućoj tituli i živela život princeze sve do trinaeste godine i početka Drugog svetskog rata, kada je evakuisana zajedno sa sestrom, četiri godine mlađom princezom Margaretom. Međutim, 1940. priključila se vojsci, gde je radila kao vozač i mehaničar. Ona je jedina žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku, kao i jedini živi šef države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu.

PROČITAJTE JOŠ:: 5 FATALNIH LJUBAVI U KRALJEVSKOJ PORODICI: neki su se odrekli prestola i porodice, a neke ljubavi su završene tragično

Nekoliko godina kasnije Elizabeta se udala za grčko-danskog princa Filipa, s kojim je u srodstvu u trećem kolenu. Radi braka s njom, princ Filip se odrekao svoje titule, iz pravoslavne vere prešao u anglikansku i postao princ od Edinburga. Mladi par se ubrzo preselio na Maltu, gde je Filip služio u mornarici. Godine 1948. dobili su sina Čarlsa, a dve godine kasnije ćerku Anu. Princeza je počela je da preuzima očeve dužnosti kako se njegovo zdravlje pogoršavalo, a njegova smrt 1953. zatekla ju je u Keniji. Kao kraljica rodila je još dva sina, Endrjua i Edvarda. Njena popularnost počela je naglo da opada 80-ih godina, a bračni problemi njene dece loše su se odrazili na njenu popularnost, pogotovu kada je 1995. naredila princu i princezi od Velsa da se razvedu. Nezadovoljstvo Elizabetinom vladavinom bilo je najveće u trenutku smrti njene snaje, popularne princeze Dajane sredinom 1997. Kraljica je dala intervju uživo na državnoj televiziji i naložila da se zastava na Bakingemskoj palati spusti na pola koplja, što je ranije bilo nezamislivo, i tako popravila svoju sliku u javnosti. 

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...