Pevačica Olja Karleuša hospitalizovana je u Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije zbog embolije pluća početkom aprila. U bolnici je provela 20 dana, a sada se uspešno oporavlja.

"Ide na bolje. Imala sam tu nesreću da nisam znala da imam tromb u nozi koji se otkačio i izazvao emboliju oluća. Bila sam nekih 20 dana vezana za krevet u bolnici, ali sve je to iza mene. Ljudi, čitajte znake koje vam telo šalje",  ispričala je u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji Karleuša i otkrila kakve je simptome imala.

"Ja sam imala bol u listu, mislila sam da sam istegla neki ligament ili tetivu. Taj bol je bio vrlo produktivan i jak. Dopler je pokazao da nemam tromb, ali posle nekoliko dana se ispostavilo da tromb postoji i da su se dva tromba otkačila i otišla gde ne treba. Narod to zove infarkt pluća, a to je zapravo embolija. Nije uopšte bezazlena stvar",  rekla je pevačica.

Koji su simptomi plućne embolije?

Simptomi, odnosno znaci koji mogu upućivati na plućnu emboliju su osećaj nedostatka vazduha u miru, ubrzano disanje, ubrzan srčani rad, kašalj, iskašljavanje sukrvičavog sadržaja, nagli gubitak svesti, jednostrani bol u nozi ili njen otok, povišena telesna temperatura. 

Embolija pluća može da dovede do smrtnog ishoda, a klinička slika se razvija ponekad čak i za samo nekoliko minuta. Tromboza dubokih vena u nogama često ne daje simptome sve dok ne počnu bolovi.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna