Olja Karleuša je smeštena, pre nekoliko dana, na Odeljenje pulmologije u Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije u Beogradu. Pevačica se požalila prvo na jak bol u levom listu, pa je odmah urađen pregled doplerom.

Međutim, onda je bol počeo da se širi, a osetila je i tegobe pri disanju. "Počela su gušenja, osetila sam da mi je dah kratak", izjavila je Olja za Republiku. "Kada sam snimila pluća, skener je otkrio da imam emboliju pluća. Utvrđeno je i da imam trombove u nogama pa mi je naloženo strogo mirovanje." Pevačica kaže da se trenutno oseća dobro i da je najvažnije što je sve to na vreme otkriveno.

Embolija pluća može da dovede do smrtnog ishoda, a klinička slika se razvija ponekad čak i za samo nekoliko minuta. Tromboza dubokih vena u nogama često ne daje simptome sve dok ne počnu bolovi. Ako dođe do zatvaranja vene trombom, javlja se i otok, a moguća su zapaljenja vena i zastoj limfotoka. Na koži se nekada primećuju vidljive i površinske vene, kao i eritem kože.

Mere prevencije su elastične čarape i redovno kretanje, a lekari prepisuju i odgovarajuće lekove u zavisnosti od stepena oboljenja.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna