Kako je saopštila Evropska radiodifuzna unija (EBU), poništeno je glasanje žirija šest zemalja u drugom polufinalu evrovizijskog takmičenja u Torinu, jer je utvrdila da su glasali mimo pravila takmičenja za Pesmu Evrovizije. U pitanju su Azerbejdžan, Gruzija, Poljska, Rumunija, San Marino i Crna Gora.

U saopštenju EBU koje je objavljeno na zvaničnom sajtu Evrovizije, navodi se da su članovi žirija šest zemalja stavljali upravo te zemlje u vrh liste, izuzimajući sopstvenu zemlju, jer za nju ne mogu da glasaju, dok su članovi žirija drugih država pesme ovih šest učesnika Evrosonga rangirali ispod osmog mesta.

Takav način glasanja, po mišljenju EBU, nije u skladu s obrascem glasanja koji je utvrdio partner koji prati glasanje, a potvrdilo nezavisno telo za praćenje glasanja.

Nesaglasnost s obrascem glasanja ogleda se u činjenici da je pet od šest zemalja bilo rangirano ispod osmog mesta kod članova žirija preostalih zemalja koje su se takmičile u drugom polufinalu Evrosonga, kao i kod žirija Nemačke, Velike Britanije i Španije, koji su takođe glasali tokom druge polufinalne večeri. Četiri zemlje bile su čak rangirane među poslednjih šest, te EBU ocenjuje da je takva količina neregularnosti bez presedana.

Zbog toga je EBU odlučila da iskoristi pravo da ukloni glasove žirija šest zemalja i zameni ih automatski izračunatim rezultatom glasanja, kako bi se utvrdio konačan rezultat glasanja u drugom polufinalu.

Glasovi žirija šest zemalja nisu korišćeni ni u finalu takmičenja, kako bi se očuvao integritet sistema glasanja na Evrosongu, što znači da ishod u finalu takmičenja ostaje nepromenjen.

Nakon saopštenja EBU mnogi u Srbiji su se zapitali da li to znači da je naša predstavnica Ana Đurić Konstrakta ostala bez 12 bodova od stručnog žirija Crne Gore, koje je dobila u finalu.

Kako se glasovi ovih šest spornih zemalja tiču druge polufinalne večeri, oni nisu uticali na konačni plasman predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte, te tako Konstrakta nije ostala ni bez 12 bodova od crnogorskog žirija koje je dobila u finalu.

konstrakta evrovizija 6.jpg
Youtube / Eurovision Song Contest 

 Naime, prema glasovima koji su proglašeni za neregularne, predstavnica Srbije je u polufinalu osvojila 21 poen, dok je prema automatski izračunatim glasovima Konstrakti dodeljeno 14 bodova.

Predstavnica Srbije je prema zvaničnim glasovima u polufinalu zauzela deveto mesto kod žirija, drugo mesto kod publike, dok je u ukupnom plasmanu bila na trećem mestu, prenosi RTS.

U finalu je Konstrakta sa pesmom "In corpore sano" osvojila 5. mesto.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna