Proširene vene su problem sa kojim se susreću brojne žene, a pevačica Tijana Dapčević ga je, kako kaže, "nasledila" od majke.

Kao mlađa ga nije ni primećivala, sve dok - u 33. godini - nije rodila sina Vuka. "Ugojila sam se 45 kilograma u trudnoći", ispričala je Tijana u emisiji RTS Ordinacija. "Na porođaju sam imala 115 kg i bila školski primer kako trudnica ne treba da jede." Gojaznost je aktivirala genetski slabe zidove vena i one su popustile.

"Noge su mi oticale, imala sam bolove, noću sam ustajala zbog grčeva. Kad sam otišla na dopler, doktor mi je rekao da je problem trebalo rešiti godinu dana ranije", rekla je pevačica. "Ispostavilo se da operacija uopšte nije tako strašna kako mnogi zamišljaju i time sam skinula sa pleća ogroman problem - kako zdravstveni tako i estetski."

Intervenciju je obavio laserom dr Dario Jocić, koji je opisao kako se ona izvodi ali i objasnio kako da na vreme prepoznamo problem.

"Izraženi kapilari su faza venske bolesti, ali to ne mora da znači da će ona otići i dalje", kaže dr Jocić. "Ipak, najčešće pacijenti ugledaju čvoriće na nogama i veliki je problem ako se oni na takav izgled naviknu. Treba odmah da odu kod lekara koji čak i ako ih noge ne bole." Prema njegovim rečima, nakon intervencije svi kažu da se osećaju mnogo bolje i lakše, pa i oni koji nisu imali bolove.

"Imala sam utisak kao da mi neko sedi na nogama", opisala je Tijana svoje tegobe. "Prijala mi je šetnja, ali su mi posle nje ponovo noge oticale pa je jedino rešenje, i to privremeno, bilo da ih malo podignem." Ona kaže da je operacija bila neosetna, da je odmah posle nje mogla da hoda i da je nosila zaštitne, komresivne čarape tri nedelje. "Bilo je modrica, kao posle nekog jačeg anticelulit tretmana ali su prošle i sada više problema nemam", zaključila je Tijana.

Dr Jocić je upozorio da, uprkos brojnim reklamama, svi treba da znaju da kreme "za vene" ne postoje, kao ni bilo kakve druge masti koje bi pomogle kod venskih bolesti. "Koža nas štiti i ne dozvoljava da bilo šta dopre do organa", objasnio je lekar. "One daju trenutno olakšanje samo zato što imaju efekat hlađenja. Na duži rok, mogu da budu i opasne ako zbog njih odlažete posetu lekaru, jer će s godinama problem postati samo veći, a ne manji", rekao je dr Jocić.

Laserska operacija vena radi se uz lokalnu anesteziju i pacijent je budan, a intervencija bezbolna. Ona se preporučuje jer je postoperativni tok daleko lakši, pacijent može (i treba) odmah da šeta i time se smanjuje rizik od eventualnog tromba.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

 Izvor: Lepa&Srećna