Već mesec dana traje agonija poznate glumice Ališe Vit jer mediji me prestaju da se bave slučajem njenih roditelja koji su preminuli usred smrzavanja. Mnogi se pitaju kako je moguće da nije znala da joj roditelji žive bez grejanja, te im nije jasno zbog čega im nije pomogla.

Kako su vlasti prenele, par je pronađen u svom domu dan pre Božića kada su noću temperature padale ispod -10 stepeni. Oni su takođe rekli da su pronađeni bez ikakvih tragova traume, nasilja, kao i da tokom naknadnih pregleda nisu pronađeni tragovi otrovnih gasova, ali da su u kući pronađene grejalica i peć koje su bile neispravne. Komšije su takođe rekle da Vitovi imaju problema sa grejanjem od 2018. godine i da su odbili ponudu da to poprave i da su videli kako "neko iz države" svake nedelje daje paru hranu. Vlasti tek treba da potvrde tačan uzrok smrti.

“I dalje nije realno.
Prošlo je mesec dana otkako sam se uplašila, jer nisam dobila odgovor od njih, i pozvala sam ih da ih proverim šta se dešava. Čekajući s telefonom u ruci, moleći se da sledeći poziv bude od njih, ljuti što sam umešala nekog drugog. Znajući čim sam čula detektivov glas na drugoj liniji da su otišli. Znajući da više nikada neću čuti njihove glasove.
Duboko sam zahvalna na poklonu što sam mogla tiho da otputujem u Vuster ranije ovog meseca na prelepu službu i sahranu, da oplakujem i slavim ih u potpunoj privatnosti. Zauvek ću biti dužna pogrebnom zavodu Mercadente što se potrudio da im ovo omogućim.

Okolnosti oko iznenadnog odlaska mojih roditelja postale su hrana za štampu, a postoje neke zablude - što je razumljivo. Ovo je veoma delikatno za mene da pišem, jer želim da poštujem njihovu privatnost, koju su tako čvrsto držali. Postoji užasna ironija u činjenici da je, zbog toga koliko su se trudili da zaštite svoju privatnost u životu - ta privatnost uklonjena smrću. Nikad nisam zamišljala da ću o ovome morati da govorim javno - još manje, usred ogromnih poplava tuge.

Nisam smela da uđem u kuću svojih roditelja više od jedne decenije; svaki put kada bih im ponudila da im se nešto popravi, odbijali su da puste radnike u njihovu kuću. Preklinjala sam, plakala, pokušavala da ih urazumim, pokušavala da ih ubedim da mi dopuste da im pomognem da se pomeraju - ali svaki put su bili besni na mene, govoreći mi da nemam pravo da im govorim kako da žive svoje živote i da su oni imaju sve pod kontrolom.

Moji roditelji nisu bili bez novca. Bili su žestoko tvrdoglave, predivno originalne duše, i uz to su pravili izbore - izbore od kojih nisam mogala da ih odgovorim. Pomogala sam im, na sve načine na koje sam mogla - na sve načine na koje su mi dozvolili.
Borila sam se koliko god sam mogla, jedino nisam podnela peticiju sudskom sistemu da preuzme kontrolu nad dvoje inače veoma oštrih, veoma nezavisnih, veoma sposobnih odraslih. Bili su ujedinjena, isprepletena, nedeljiva sila, rešena da stvari rade na svoj način. Znajući da imaju jedno drugo - boriti se sa njima na način na koji bih morala da uradim ovo, zaista sam osećala kao da bi ih to uništilo.
Nisam imala pojma da nisu imali grejanje. Nikada neću razumeti kako i zašto su odlučili da mi ovo ne kažu, da mi ne dozvole da im pomognem u tome. Moje srce je slomljeno.”

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna